Daniel Tudor: Salariul meu de la CSA va fi publicat pe site

Noua propunere pentru funcţia de preşedinte a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor este Daniel George Tudor, după ce săptămâna trecută Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului l-au demis pe Constantin Buzoianu. Aceleaşi comisii parlamentare vor vota azi numirea lui Tudor.

UPDATE 5: Comisiile reunite de buget-finanţe ale Senatului şi Camerei Deputaţilor l-au validat luni, cu o largă majoritate de voturi, pe Daniel Tudor pentru funcţia de preşedinte al CSA, informează Agerpres.

"Pe baza raportului întocmit de comisiile reunite, mâine (marţi – n.r.), cele două Camere ale Parlamentului îşi vor da votul", a declarat Eugen Nicolăescu, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Potrivit lui Nicolăescu, după validarea de către Parlament, în foarte scurt timp Daniel Tudor va fi invitat la comisie să facă o prezentare pentru ca parlamentarii să vadă ceea ce trebuie modificat în legislaţia actuală în domeniul asigurărilor. "Putem identifica acele lacune ale Legislativului pentru a veni să le corectăm", a spus Nicolăescu.

Tudor a susţinut, la audierile din comisii, că în România piaţa asigurărilor se confruntă cu o mare problemă, aceea a concurenţei neloiale. El a precizat că, în prezent, nu se mai acordă "în timpi reali şi normali" sumele cuvenite pentru despăgubiri. De asemenea, el a spus că doreşte să susţină crearea de societăţi de asigurări mutuale, care să sprijine domenii precum agricultura şi învăţământul. "Nu pot fi influenţat de niciun fel de asigurator de pe piaţă. Nu am legături cu ei şi nu mă pot stresa din punct de vedere material", a subliniat Daniel Tudor, citat de Agerpres.
Totodată, Daniel Tudor şi-a luat angajamentul să reducă la jumătate salariile membrilor CSA, iar venitul lui va fi unul transparent. "Voi reduce salariile membrilor CSA cu 50%, iar salariul meu va fi publicat pe site-ul CSA", a spus Tudor, fiind aplaudat de membrii Comisiei.

El a precizat că nu ştie decât din presă despre salariile celor din CSA."Din ce am văzut în presă, salariile cred că sunt de aproximativ 20.000 de euro, ceea ce mi se pare că sunt puţin exagerate", a aratat Tudor. Întrebat cum crede că vor reacţiona membrii CSA la această propunere, Daniel Tudor a spus că îi cunoaste şi că "sunt oameni cu care mă pot înţelege si oameni care vor înţelege situaţia".

UPDATE 4: Daniel Tudor a confirmat pentru Capital că a primit şi a acceptat propunerea de a prelua şefia CSA. " Discuţiile au început în urmă cu ceva vreme. Am fost mai mulţi pe listă şi, până la urmă, am rămas doar eu. Am acceptat propunerea", a explicat pentru Capital omul care ve deveni, cel mai probabil, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
 UPDATE 3 : Văzut bine de profesionişti.  Daniel Tudor este un specialist bine cunoscut în piaţa locală a asigurărilor în ciuda faptului că de la plecarea sa de la ARDAF a avut o activitate mai degrabă discretă. Mai mult, chiar şi oamenii din CSA spun că ar fi o soluţie bună. “ Ar fi o variantă foarte bună. Este un om care cunoaşte bine piaţa, care a fost aici încă de la început. În perioada aceasta de criză este important să fie un om care cunoaşte piaţa, un adevărat profesionist”, ne-au declarat surse din Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Prin opoziţie cu Tudor, fostul preşedinte Buzoianu nu a condus niciodată o companie de asigurări dintr-o funcţie executivă.
 UPDATE 2: Procedură. Potrivit procedurilor, comisiile de Buget Finanţe ale celor  două Camere ale Parlamentului, analizează propunerile pentru şefia CSA şi apoi vin cu un nume care urmează să fie validat de către plenul Parlamentului. În practică, nominalizările se fac în urma negocierilor politice. În acest caz, potrivit surselor noastre, desemnarea aparţine Partidului Naţional Liberal care, după cum a declarat şi Nicolăescu, îl susţine pe Tudor.
 UPDATE 1: Deputatul liberal Eugen Nicolăescu, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor a confirmat pentru Capital că Daniel Tudor este propunerea pentru conducerea CSA. Potrivit acestuia, propunerea a fost lansată în urmă cu două săptămâni şi a fost acceptată de către Tudor.

 
 În vârstă de 55 de ani, Daniel Tudor are o vastă experienţă în domeniul. El a condus mai multe companii din domeniu, între care Roumanie Assurance International SA şi ARDAF Asigurări, unde a ocupat poziţia de Preşedinte/Director general. 
Tudor a fost, se pare, principalul artizan al vânzării ARDAF către grupul ceh PPF. De altfel, curăţarea, vânzarea şi apoi integrarea Ardaf în noile structuri  ar fi fost principalul obiectiv al lui Daniel Tudor. Acesta a părăsit însă compania în 2009, cu puţin timp înaintea fuziunii cu grupul Generali.

Din 2009 a desfăşurat activităţi de consultanţă în domeniul asigurărilor. Din august 2012 este reprezentant al Asseseur Commune de Jette în comisia electorală. Este unul dintre fondatorii Uniunii Naţionale a Asigurătorilor din România din postura de preşedinte al RAI ASigurări, una dintre primele societăţi de asigurarea cu capital străin ajunse în România chiar la începutul anilor 90.

Capital.ro informa săptămâna trecută că în cărţi pentru şefia CSA s-ar afla mai multe persoane printre care Angela Toncescu, fost preşedinte al Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor (CSA), Tudor Baltă, vicepreşedintele CSA şi Mihai Tecău, preşedintele companiei Omniasig şi fost preşedinte al BCR Asigurări.

În urmă cu o săptămână, comisiile de specialitate au decis revocarea lui Buzoianu din funcţia de preşedinte al CSA, propunere votată de deputaţi şi senatori. Tudor Baltă a fost numit de camerele reunite ale Parlamentului să asigure interimatul până la alegerea unui nou şef.

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor l-a acuzat pe fostul preşedinte al CSA de “ exercitarea ineficientă a activităţii de supraveghere”, “supravegherea defectuoasă a entităţilor de pe piaţa asigurărilor” sau “ lipsa consultării asociaţiilor profesionale ale operatorilor din asigurări”.

În acelaşi timp, deputaţii l-au suspectat pe Buzoianu de incompatibilitate cu funcţia de preşedinte al CSA în condiţiile în care fiul său ar fi făcut afaceri cu firme de asigurări. Fiul lui Buzoianu a negat informaţia.