Daniel Urîtu este președintele executiv al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) și a organizat, alături de colegii săi, conferința „Surse de finanțare pentru tineri antreprenori în 2022”. El a vorbit despre programele de finanțare care sunt disponibile sau urmează să fie disponibile pentru antreprenorii români anul acesta.
„Sunt mulți tineri care doresc să acceseze aceste programe de finanțare. Mă bucură acest lucru deoarece am senzația că se schimbă profilul antreprenorului clasic. El era un bărbat pe la vârsta de 45 de ani, căsătorit, cu doi copii. Acum lucrurile încep să se schimbe, tot mai mulți tineri sunt interesați de antreprenoriat, accesează programe de finanțare”, transmite Daniel Urîtu, președintele executiv al PTIR.
El este de părere că diversitatea de programe puse la dispoziția tinerilor antreprenori în ultimii ani le-a deschis apetitul pentru finanțarea propriilor inițiative. Aceste programe sunt construite astfel încât antreprenorii la început de drum își pot fonda un start-up și pot face rost de finanțare.
„Rolul nostru, al Patronatului Tinerilor Întreprinzători, este de a apăra și de a reprezenta interesele tinerilor întreprinzători, în general, în raport cu statul”, explică Daniel Urîtu. El îi îndeamnă pe tinerii interesați în a-și dezvolta o afacere sau care sunt la început de drum într-o carieră antreprenorială să facă parte sau să se asociezi la patronate, deoarece vocea lor poate fi mai puternică.
„Am avut discuții cu prieteni și cu alți antreprenori care spuneau că statul le ia banii și nu face nimic. Dar în același timp nici ei nu-și exprimau necesitățile sau nevoile pe care le aveau.”, completează acesta.
Programe de finanțare pentru antreprenori în 2022
La conferință au fost invitați atât reprezentanți ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, ai Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România sau Ministrul Agriculturii.
„Felicitări Ministerului Antreprenoriatului și Turismului pentru că anul acestea veți avea mai multe programe. Săptămâna următoare va fi publicat pe site-ul imm.gov.ro procedura de implementare pentru Start-up Nation și undeva în luna aprilie sau mai se va lansa programul. Programele de industrializare și comerț nu sunt planificate exact ca și timing, dar vor exista, le-am văzut în bugetul pentru anul acesta.
Felicitări Fondului Național de Garantare pentru programe, printre care menționez: IMM Invest, cel mai cunoscut și de succes, IMM Prod, Agro Invest, Garant Construct, Innovation, Garant Invest”, transmite Daniel Urîtu.
El a mai vorbit și despre programul POC 4.1.1, fosta măsură 3, care până la momentul de față nu a fost implementat și există riscul de a nu mai fi implementat din cauza timpului foarte scurt de închidere a programului: „Până la 30 iunie 2022 trebuie să se închidă programul, iar acesta trebuia să fie deja lansat. Sperăm ca până la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, să fie lansat programul astfel încât să fie timp suficient pentru depunerea proiectelor, evaluarea proiectelor și semnarea contractelor de finanțare”, atenționează președintele PTIR.
Un alt program foarte important o să fie cel de pe digitalizare din PNRR, despre care însă nu există mai multe detalii, știm doar că trebuie să fie implementat.