Iniţiatorul legii dării în plată, Daniel Zamfir, cere Guvernului să-i scutească de impozitul de 2% pe cei care dau în plată casa la bancă, susţinând că răspunsul oferit de Guvern privind impozitarea pe baza faptului că orice tranzacţie imobiliară se impozitează, este greşit interpretat.
Deputatul liberal, Daniel Zamfir, a declarat că Guvernul poate da o hotărâre de guvern prin care să stabiliească scutirea de la impozit a celor care renunţă la case pentru că nu-şi mai pot achita datoriile la bancă. "Aşa cum s-au găsit norme pentru a aplica o taxă de 57 lei pentru toate persoanele care nu au niciun venit, aşa mă aştept ca şi acum să dea o hotărâre prin care aceste impozite să nu cadă în cârca oamenilor, aflaţi într-o situaţie de pierdere", a declarat deputatul Zamfir.
Potrivit acestuia, este absolut aberant ca unui om care nu a obţinut venituri şi îşi asumă o pierdere uriaşă prin renunţarea la casă, să i se ceară impozit de 2% că a realizat o tranzacţie imobiliară de pe urma căreia nu înregistrează niciun profit. El a precizat că în acest moment notarii sunt "în ceaţă pentru că nu ştiu dacă să aplice impozit de 2% pe suma rămasă de plătit sau pe suma iniţială". "Normal ar fi ca cel care să-şi dea casa în plată să nu fie impozitat de stat pentru că nu operează o tranzacţie imobiliară la care obţine venituri, aşa cum prevede art 111 din Codul Fiscal", a spus Zamfir.
"Guvernul este ipocrit pentru că pe de-o parte mi-au cerut mie să fac legea cât mai socială, în schimb acum el (nr. Ministerul Finanţelor) interpretează cum vrea art.111 din Codul Fiscal", a declarat iniţiatorul legii dării în plată.
Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal şi se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată, precizează Ministerul de Finanţe într-un comunicat, după ce notarii au solicitat un punct de vedere.
"Impozitul este datorat de către debitor şi se plăteşte conform prevederilor Codului fiscal. Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înţelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei", a explicat ministerul.
SURSA: Mediafax