Decizie azi, 11 iulie, pentru banii românilor. A devenit ilegal la credite: „S-a sfârșit calvarul”

ilegal la credite

SURSA FOTO: colaj foto Capital / Inquam Photos

Senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat joi că dobânzile excesive ale IFN-urilor au devenit ilegale și vor fi eliminate, după ce CCR a respins contestația USR. El a precizat că, pentru creditele de consum de până la 5.000 lei, costul total al creditului nu poate depăși 1% pe zi.

Daniel Zamfir: Dobânzile foarte mari ale IFN-urile nu mai sunt permise

Senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat joi că dobânzile foarte mari ale IFN-urilor nu mai sunt permise, după ce CCR a respins contestația USR.

Senatorul PSD a comunicat pe Facebook că perioada cu dobânzi aberante ale IFN-urilor a luat sfârșit, menționând că CCR a respins contestația USR.

”S-a sfârşit calvarul. Dobânzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie! CCR a respins contestaţia USR”, a scris senatorul PSD.

Daniel Zamfir a explicat că pentru creditele de consum cu o valoare maximă de 5.000 lei, limita maximă a costului total al creditării este de 1% pe zi, iar suma totală pe care consumatorul trebuie să o plătească nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, inclusiv toate cheltuielile legate de recuperarea creditului, inclusiv executarea silită.

Senatorul a declarat că pentru creditele de consum cu valori între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi și, în același timp, suma totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând toate cheltuielile legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.

”În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzand orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita.

În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită”, spune Daniel Zamfir.

Dacă nivelul DAE depășește plafoanele stabilite, nivelul va fi redus la cererea consumatorului

Daniel Zamfir / SURSĂ FOTO: Inquam Photos, George Călin

El mai afirmă că, dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite la art. 4-6, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească.

Senatorul a menționat că pentru creditele de consum acordate de IFN în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală pe care consumatorul trebuie să o plătească nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

În cazul în care se depășesc limitele stabilite, consumatorul poate cere creditorului financiar revizuirea contractului.

”În cazul creditelor de consum acordate de IFN in valoare maxima de 15.000 de lei, valoarea totala platibilă de catre consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului. În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să efectueze în scris în termen de 45 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, mai spune senatorul.

Potrivit declarațiilor lui Zamfir, propunerea de revizuire a contractului va include posibilitatea de a reduce sau elimina parțial obligațiile consumatorului, reprogramarea sau refinanțarea acestora, sau chiar posibilitatea ca consumatorul să poată preda imobilul ipotecat în plată, respectând legislația în vigoare, inclusiv Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în scopul stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu toate modificările ulterioare.