Mari companii nu au plătit taxe și impozitele la stat. Ce vrea să facă PSD?

Daniel Zamfir a declarat că în prezent, investițiile au depășit deficitul bugetar. Potrivit acestuia, planul Executivului este să crească procentul referitor la investiții.

„Este pentru prima dată când valoarea investițiilor făcute de Guvernul României a depășit deficitul bugetar. Avem peste 100 de miliarde în investiții publice și avem deficit de 89 de miliarde.

Ambiția lui Marcel Ciolacu este că ajungem ca 10% din PIB să fie pentru investiții, ceea ce până la urmă ar dinamiza economia românească, asta înseamnă taxe mai mari la buget înseamnă o viață mai bună pentru toți românii”, a declarat el.

În prezent, marile companii nu mai înregistrează profituri. Iar această situație determină statul să nu mai poată atrage venituri în buget.

„Eu înțeleg că ANAF este într-un proces de digitalizare. Deja colectările pe luna ianuarie au crescut considerabil. Cred în continuare că o disciplină financiară este absolut necesară, tocmai pentru a aduce mai mulți bani la bugetul statului și a încuraja pe cei rău-platnici.

Sunt companii, multinaționale care au folosit acel mecanism de optimizare fiscală prin care sume importante au fost drenate de către offshore-uri, sume importante care aici trebuia să fie impozitate ca să producă până la urmă bunăstare României.

E un principiu la care PSD nu renunță și a demonstrat prin deciziile pe care le-a luat și aici mă refer la impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri a multinaționalelor, 2% suplimentar pe cifra de afaceri a băncilor”, a mai spus Daniel Zamfir pentru Gândul.

PSD-logo
Partidul Social Democrat (PSD) / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

România are nevoie de 7 ani pentru a reduce deficitul bugetar până la 3% din PIB

Tot marți, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat perspective sumbre cu privire la economia din România. Ministrul Finanțelor consideră că vor fi necesari șapte ani pentru a reduce deficitul bugetar până la nivelul țintit conform regulilor impuse de Uniunea Europeană.

Prin urmare, Marcel Boloș a afirmat că implementarea unui regim de reduceri bugetare anuale echivalente cu 0,5% din PIB reprezintă o provocare „foarte dificilă”. Această țintă este stipulată în noile reguli fiscale ale Uniunii Europene.

În opinia ministrului, România va necesita întregii perioade de șapte ani prevăzută de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar până la 3% din PIB, pornind de la nivelul de 5% din PIB prognozat pentru acest an. Acest ritm este mai lent decât s-a anticipat inițial.

Conform sursei citate, autoritățile din România au aprobat două majorări de pensii pentru acest an și au crescut salariile profesorilor. În această situație, există posibilitatea să apară presiuni pentru majorarea salariilor și din partea personalului medical și al poliției.

Cu toate acestea, Boloș afirmă că veniturile din taxe vor crește în acest an datorită măsurilor de combatere a fraudei fiscale și a îmbunătățirii colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.

Ministrul consideră că agențiile de rating vor avea un rol crucial. Durata estimată de șapte ani va fi puternic influențată de modul în care acestea vor evalua cheltuielile electorale, considerându-le fie sustenabile, fie neadecvate și, implicit, amânând eventualele retrogradări. Mai multe puteți citi aici.