Undă verde pentru impozitarea multinaționalelor și băncilor
Senatorul PSD Daniel Zamfir anunţă miercuri că, pe lângă impozitarea multinaționalelor vine și impozitarea profiturilor excesive ale băncilor.
„BIG LIKE, MARCEL CIOLACU! La pachet cu impozitarea multinaționalelor care fentează bugetul statului prin mecanismele de optimizare fiscală, vine, în sfârşit, şi impozitarea profiturilor excesive ale băncilor”, scrie senatorul Daniel Zamfir pe Facebook.
El arată că „toate eforturile şi presiunile lor au fost în zadar” pentru că „premierul Ciolacu n-a cedat”.
„Poate aşa vor renunţa şi băncile la off-shore-uri, că n-o le mai servească prea mult”, a adăugat Daniel Zamfir.
În luna august, senatorul PSD Daniel Zamfir, președinte al comisiei economice, anunța că premierul Ciolacu a impus în coaliție impozitul de 1% pe cifra de afaceri. Acesta se va aplica multinaționalelor care prin celebrul deja mecanism de optimizare fiscala exportau tot profitul în paradisuri fiscale.
Corina Crețu susține această soluție
De asemenea, fostul Comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene, europarlamentarul Corina Crețu, susţine impozitarea multinaționalelor.
Potrivit europarlamentarului, țări precum Irlanda sau Ungaria au un plafon de impozitare mai mic de 15%. Acest lucru poate conduce la o concurenţă fiscală neloială. Este și cazul României, care are un plafon de 16%. Directiva este bazată pe un acord istoric între statele OCDE.
„Susțin cu fermitate implementarea Directivei până la termenul de transpunere – 31 decembrie 2023. Cetățenii europeni se confruntă cu dificultăţi tot mai mari, din cauza efectelor în lanţ provocate de Războiul din Ucraina, redresarea post-pandemică, însă există soluții, iar taxarea multinaționalelor este una dintre aceste soluţii, echitabile şi corecte”, a arătat Corina Creţu, pe Facebook.
Corina Creţu consideră că la nivel european s-ar obţine astfel venituri suplimentare de 50 de miliarde de euro de pe urma taxării companiilor multinaționale.
Măsura propusă de PSD prevede ca, în cazul în care impozitul de 16% pe profit este mai mic decât 1% din veniturile companiei, atunci se va plăti un impozit de egal cu 1% din venituri. Companiile declarau de ani de zile pierderi sau profituri mult diminuate în România. Asta, ca urmare a deducerii unor cheltuieli către alte firme din afara ţării.
În pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliție a fost introdusă și o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor, aspect confirmat și de declarațiile anterioare ale ministrului de Finanțe, Marcel Boloș.