Filiala din Rusia a Danone, preluată de stat. Rusia preia şi afacerea deţinută de Carlsberg

Rusia a preluat controlul asupra filialei rusești a producătorului francez de iaurt Danone. Mai mult, a fost preluată şi participaţia gigantul danez Carlsberg deţinută la producătorul local de bere Baltika Breweries.

Vladimir Putin a semnat decretul chiar duminică, 16 iulie.

Participațiile deținute de străini la Danone Rusia și la Baltika Breweries au fost plasate sub „administrarea temporară” a agenției guvernamentale de proprietate Rosimușcestvo, se arată în decretul prezidenţial, notează agenţia de presă Reuters.

Decizia vine după ce filialele rusești ale Uniper din Germania și Fortum din Finlanda au fost trecute sub controlul statului în luna aprilie a acestui an.

La acel moment, Kremlinul a transmis foarte clar că ar putea confisca și mai multe active occidentale ca „o măsură temporară”, decizia venind sub formă de represalii la acțiunile străine împotriva companiilor rusești din străinătate.

Reamintim că, în martie 2022, grupul alimentar francez Danone anunţa că suspendă investiţiile în Rusia şi că una dintre cele două fabrici ale sale din Ucraina a fost închisă, în urma invaziei ruse în Ucraina, potrivit Reuters.

„Am decis să suspendăm toate proiectele de investiţii din Rusia, dar în prezent ne menţinem producţia şi distribuţia de produse lactate proaspete şi de alimentaţie pentru sugari, pentru a satisface în continuare nevoile alimentare esenţiale ale populaţiei locale”, era mesajul transmis de Danone la acel moment.

Firmele străine care vor să se retragă din Rusia s-au trezit cu condiţii mult mai grele, impuse de Ministerul de Finanţe de la Moscova

În tot acest timp, companiile străine care caută să plece din Rusia se confruntă cu obstacole suplimentare, după ce Ministerul de Finanţe a adăugat noi cerinţe, inclusiv o limită de doi ani asupra opţiunilor de răscumpărare de acţiuni.

Comisia guvernamentală care monitorizează investiţiile străine trebuie să acorde aprobarea pentru tranzacţiile care implică firmele din ţările aşa-zis „neprietenoase”, fiind aici vorba despre ţările care au impus sancţiuni Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

Ministerul de Finanţe a adăugat noi cerinţe faţă de cele care erau anterior pe lista comisiei.

Noii proprietari ai activelor achiziţionate de la companiile care au părăsit ţara trebuie să listeze pe bursă până la 20% din acţiunile achiziţionate într-un interval de timp determinat, ceea ce, susţine Banca Centrală, oferă mai multă varietate investitorilor din Rusia.

Reglementarea nu se aplică tranzacţiilor care au fost deja finalizate, a precizat Banca Centrală.

Clauzele prin care proprietarii firmelor străine care pleacă au opţiunea de a răscumpăra acţiunile, pe care multe firme care au ieşit de pe piaţa rusă le-au inclus în contracte, vor expira în maxim doi ani.

Publicaţia Vedomosti a explicat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că noile reglementări au fost adoptate pentru a îngreuna ieşirea firmelor străine din Rusia.