Dans i jurul banilor

Este vorba de bani, si nu putini. O parte din ministrii de finante din tarile Europei de Vest isi freaca deja miinile de multumire, altii se gindesc cu ifrigurare la banii care vor intra i bugetele lor de pe urma ultimei afaceri pe care o pregateste lumea telecomunicatiilor: telefonia mobila i sistem UMTS. UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems) sau asa-numita generatie a treia de telefonie mobila, este raspunzatoare pentru declansarea, i rindul companiilor de telecomunicatii din Euro

Este vorba de bani, si nu putini. O parte din ministrii de finante din tarile Europei de Vest isi freaca deja miinile de multumire, altii se gindesc cu ifrigurare la banii care vor intra i bugetele lor de pe urma ultimei afaceri pe care o pregateste lumea telecomunicatiilor: telefonia mobila i sistem UMTS.
UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems) sau asa-numita generatie a treia de telefonie mobila, este raspunzatoare pentru declansarea, i rindul companiilor de telecomunicatii din Europa, a unei adevarate febre a licentelor. Toata lumea vrea sa fie i joc, caci icepind din 2001-2002, noul sistem va fi operabil i Europa si va face sa curga bani multi i conturile operatorilor, incomparabil mai multi bani decit se realizeaza cu actualul sistem de telefonie GSM, i momentul de fata una din cele mai lucrative afaceri pe plan mondial.
Cum este posibil acest lucru? Simplu: spre deosebire de GSM, cantitatea de date transmise prin acest sistem este cu mult mai mare, iar viteza de transmisie a acestora va creste de aproximativ 40 de ori. Asta iseamna ca prin viitoarea generatie de telefoane mobile se vor realiza nu doar transmisiile de voce (sau accesul limitat la Internet, precum prin intermediul WAP al actualului sistem GSM), ci si de imagini ale partenerilor de discutie, de pe Internet sau din transmisii TV. Largirea cantitatii de date iseamna, evident, sume mai mari pe facturile beneficiarilor.
Toate marile concerne europene, lideri de altfel pe piata telefoniei mobile, sunt dornice sa obtina dreptul la operare i acest sistem, iar cele mai agile guverne n-au ezitat sa speculeze momentul de euforie. Cele aproape 40 de miliarde euro pe care Marea Britanie le-a icasat i urma eliberarii prin licitatie a primelor licente au lasat perplexa lumea financiara si au aprins imaginatia celorlalte guverne. Un lant itreg de licitatii a fost anuntata, iar preturile licentelor pentru operare i UMTS au fost mereu i crestere. Olanda, cu o populatie si cu o piata cu mult mai mica decit cea a Marii Britanii spera sa atraga nici mai mult nici mai putin decit 10 miliarde de euro de pe urma licitatiei pentru cinci licente UMTS.
Se parea ca s-a revenit cu picioarele pe pamint, i momentul i care Olanda a anuntat ca cele cinci licente au fost adjudecate pentru doar 2,7 miliarde euro, dupa ce unul din cei sase ofertanti s-a retras din cursa, iar alte trei companii care si-au anuntat intentia de a participa la licitatie s-au razgindit.
Franta vinde ieftin licentele
De asemenea, parea un semn rau pentru Germania, cea mai mare piata europeana, care se pregatea sa lanseze licitatia pentru sase licente UMTS. in loc de 12 ofertanti citi erau luati i considerare, pe ultima suta de metri au mai ramas doar 7 concurenti. Rezultatul licitatiei a aratat ca jocul nu este nici pe departe terminat. Nu mai putin de 98,8 miliarde DM (50,5 miliarde euro) a fost suma totala la care s-au adjudecat licentele UMTS pentru Germania, adica o suma apropiata de asteptarile optimistilor care avansasera sume itre 90 si 120 miliarde DM. Pentru guvernele tarilor din Europa a fost un semnal ca se va zbura din nou la ialtime. L?ari precum Elvetia au asteptat rezultatele licitatiei germane pentru a-si face propriile socoteli i vederea eliberarii propriilor licente. Italia a anuntat deja scoaterea la licitatie a cinci licente de telefonie mobila din a treia generatie, iar candidatii care s-au anuntat pina acum sunt i numar de opt. De pe urma licitatiei, Italia spera sa cistige peste 20 miliarde euro.
Singura tara vest-europeana care nu vrea sa se bucure la banii companiilor de telecomunicatii dornice de o licenta UMTS pare a fi Franta. Spre deosebire de Marea Britanie si Germania, Franta prefera licitatiilor sistemul sau traditional, al selectarii firmelor pe baza dosarelor depuse. Criteriul de selectie nu va avea ca factor principal suma pe care operatorii vor sa o plateasca pentru licenta (aceasta este fixa, de 4,95 miliarde euro), ci investitiile pe care acestea sunt dispuse sa le faca pentru a avea o acoperire cit mai mare a teritoriului Frantei, precum si calitatea retelei.
L