Atunci când auzi muzică, nu mai poți sta pe scaun? Din radio răsună piesa ta preferată și tu începi să îți miști corpul pe ritmurile melodiei? Prin dans simți că te exprimi în sfârșit așa cum ți-ai dorit? Sau…nu prea? Dacă printre rezoluțiile de anul acesta se numără îmbunătățirea stilului și a pașilor, avem vești bune pentru tine.
În ultimii ani s-au deschis din ce în ce mai multe școli în care poți învăța samba, swing, jive, merengue, cha cha cha, rumba sau mambo. „Dansul este o terapie bună contra stresului, un hobby care sparge rutina zilnică, o metodă excelentă de relaxare și prilej de socializare. Totodată, companiile sunt interesate să inlcudă astfel activități în teambuildinguri sau workshop-uri creative“, apreciază Andreea Turea, fondatoarea școlii de dans Latinofox, care spune că apetitul românilor pentru astfel de cursuri este în continuă creștere.
La școala sa, cele mai căutate tipuri de abonament sunt cele de o lună și de șase luni. În cazul primului, cele opt ședințe costă 160 de lei, în timp ce pentru cel de șase luni, care include 48 de ședințe, prețul este de 690 de lei. Elevii săi au vârste cuprinse între 28 și 55 de ani, iar dansul care se bucură de cea mai mare popularitate, fiind cel mai solicitat, este bachata. Acest stil de dans a apărut recent, la începutul secolului 20, în Republica Dominicană, ca un mix de muzică bolero și elemente tradiționale afticane.
Cu toate că a fost privit la început cu mari reserve de către clasele sociale superioare, fiind consider un dans obscur, în anii ’80, la 20 de ani după asasinarea dictatorului Rafael Trujillo, care a întreținut o cenzură severă în Republica Dominicană, muzica Bachata a început să capete popularitate. Andreea Turea este pasionată de dans „de-o viață“. Dansează de la cinci ani, adică are peste 20 de ani experiență. „De când mă știu mi-a plăcut să dansez. Pasiunea s-a dezvoltat firesc, transformându-se pas cu pas în performanță. Acum, dansul se confundă cu propia mea viata“, mărturisește ea.
De ce să dansezi? „Pentru că te face să te simți bine. Pentru că mai uiți de deadline-urile de la birou. Pentru că întâlnești oameni noi și e păcat să dansezi doar prin casă, în fața oglinzii. Și…mai ales, pentru că la nuntă, vei vrea să strălucești“, explică tânăra.
Când dansul devine pasiune
La SwingStepsBucharest, se predă Lindy Hop, stil puțin cunoscut în România. Acesta este un dans din familia Swing-ului (Lindy-Hop, Balboa, Shag, Charleston ș.a.), născut în anii 20, în ballroom-urile din Harlem, New York. Școala de dans a apărut la inițativa unui grup de oameni pasionați, care voiau să crească comunitatea din țară, pentru a avea mai multe evenimente une să poată dansa și să se perfecționeze.
„Școala s-a dezvoltat în mod organic, tot mai mulți oameni erau dornici să învețe și ne întrebau despre cursuri, până când am hotărât să formăm o grupă de începători“, explică Ana Maria Simionescu, instructor de dans. Au ales swing pentru că este un tip de dans puțin cunoscut românilor. Și-au dorit mai mulți oameni cu care să danseze, să crească o comunitate. Și au reușit. Acum, au cursanți de toate vârstele, de la 15 ani și până peste 50 de ani.
„Cu toții avem alte profesii, pentru noi dansul este un hobby, și urmeaz după ce se termină ziua de muncă, adică după 18. Funcționăm sub forma unei organizații non-profit, iar banii strânși de la cursuri sunt reinvestiți în creșterea comunității, adică în petreceri sau seminarii cu profesori din străinătate“, conchide Ana Maria Simionescu.
Prin urmare, dacă vrei să te relaxezi făcând mișcare, să descoperi plăcerea dansului sau să simți ritmurile muzicii, „înarmează-te“ cu o doză de curaj, cât mai multă motivare și scoate la iveală dansatorul din tine. Ofertele școlilor de dans din Capitală cuprind lecții destinatate tuturor, indiferent de vârstă și scop, de la copii și adolescență la adulți sau bunici.
Alte școli de dans din București
Espansivo
Dance Time
Joie de Vivre
Latino Time
Triumph Dance Academy
Cinci filme care te fac să iubești dansul
Grease
Dirty Dancing
Save the last dance
Chicago
All that jazz