Suntem la o mie de ani lumina de discul de vinil, care in 1948 inlocuia discurile cu 78 de rotatii pe minut. Discurile de vinil sunt astazi doar pentru cativa colectionari, ele mai sunt prizate, e drept, si de DJ, pentru care efectele dorite sunt mai usor de obtinut cu acestea.

Inventat in 1979 de catre Sony si Philips, revolutionar atunci, CD-ul este deja un obiect obisnuit. Toate lucrurile care au bulversat lumea au intrat in cotidian, si schimbarile continua. Walkman-ul a fost inventat in 1979, de Akio Morita, presedintele firmei Sony. Akio Morita, nascut in 1921, era fiul unor vanzatori de sake. Pasionat de electronica, a rupt traditia familiei si a devenit inginer fizician. In 1946, cu Masaru Ibuka, a fondat o firma care se va numi Sony. In 1949 a pus la punct primul magnetofon japonez, de nu mai putin de 50 kg. Pasionat de muzica, dar si de golf, Morita se gandea mereu la miniaturizare. Astfel apare in 1955 primul radio cu tranzistori, in 1957, primul radio de buzunar, iar in 1979 – Walkman-ul. Nimeni nu a fost foarte convins de aceasta idee, si totusi ea a fost un succes mondial care nu mai trebuie demonstrat.

si astazi, tendintele cele mai nebunesti si noutatile vin tot din Asia, si cel putin zilnic sunt prezentate noi accesorii de toate felurile pentru muzica. Exista si site-uri specializate pentru pasionati, care prezinta aceste obiecte, cum ar fi: https://www.akihabaranews.com/en.

MP3-ul, adica prescurtarea de la MPEG-1/2 Audio Layer 3, specificatia sonora a standardului MPEG1 (Motion Picture Expert Group), este un algoritm de compresie, capabil de a reduce cu mult cantitatea de date necesare pentru a restitui fisiere audio, dar care, pentru ascultator, seamana cu o reproducere a originalului necomprimat, adica cu pierdere semnificativa a calitatii sonore, insa acceptabila pentru urechea umana. Un fisier audio codat in MP3 ocupa de la 4 la 12 ori mai putin spatiu. Specificitatea aceasta faciliteaza download-ul si permite stocarea a multe date muzicale pe un hard disk sau o memorie flash. Asa ca in prezent, regele tehnologic al accesoriilor pentru muzica este iPod-ul, si printii, MP3Playerele.

Suntem deja la a patra generatie de iPod, aparuta in iulie 2004, desi acest mic accesoriu a fost lansat relativ recent, in octombrie 2001. Pe atunci, avea o capacitate de 5 GB. A patra generatie era in versiuni 20 sau 40 GB, dar modelul de 40 GB a disparut din gama la sfarsitul lui februarie 2005, si inlocuit de catre iPod photo, mai abordabil. Pe 11 ianuarie 2005, la MacWorld Expo de la San Francisco, Steve Jobs, presedinte Apple, prezinta noul nascut iPod shuffle, un iPod foarte mic, care utilizeaza o memorie flash de 512 MB, sau 1GB. Acesta nu dispune de ecran, ca predecesorii sai, dar are un atu considerabil: renumele mondial iPod si costul scazut (110 euro).
Un numar extraordinar de mare de accesorii (etui, huse), si periferice (boxe, microfon, emitator FM, telecomanda infrarosii) au fost concepute pentru iPod si iPod mini. La sfarsitul lui 2004, existau mai mult de 400 de accesorii pentru iPod.

iPod face parte din strategia Apple pentru muzica numerica. Societatea a deschis in SUA, in Europa si in Canada magazine online, iTunes Music Store. Acestea propun melodii in format standard MPEG4, dotate cu un sistem anti-copie, care face lectura lor imposibila pe alt player. Marele succes al iPod vine de la faptul ca acesta are o mare simplitate de utilizare, fiind in acelasi timp un produs de o tehnologie inalta, iar acest lucru ii permite sa atinga cifre excelente: pe piata playerelor numerice, iPod detine aproximativ 76% (mai 2005), iPod-urile cu hard disk (iPod, iPod mini, iPod photo si iPod HP) detin 90,9 % din piata playerelor cu hard (la sfarsitul lui 2004). iPod Shuffle, la lansarea sa, a reusit sa cucereasca 60 % din vanzarile playerelor cu memorie flash, desi piata aceasta era deja bine dezvoltata. In iunie 2005, cota sa de piata pe acest segment este de 52 %. iTunes Music Store detine 82 % din download-urile legale de muzica pe Internet.

Muzica pe care o asculti pe vinil, CD, caseta sau in formate electronice este aceeasi, dar tehnologia ofera noi functii, marirea volumului de melodii stocate, confort si posibilitatea de a produce propriile mixaje sau de a te juca cu aplicatii Karaoke, explica Norberto Ungureanu, manager la Bellbalon. “Cred ca piata va oferi din ce in ce mai mult aparate care vor stoca tot mai multa muzica la un volum fizic din ce in ce mai mic. Cred ca aparatele de redare vor deveni obiecte de moda.”

Accesorii



Philips ShoqBox

599,9 RON

Usor de instalat si de utilizat, Philips ShoqBox permite descarcarea rapida din calculator prin USB. Cu o memorie flash interna de 256 MB, poate stoca pana la patru ore de melodii MP3 sau opt ore de melodii WMA pentru accesare usoara. Are radio FM si ceas desteptator integrat. Poate fi utilizat ca sistem audio pentru calculator. Cu baterii reincarcabile, ShoqBox asigura zece ore de muzica fara oprire si este livrat cu o husa de calatorie.



iPod 20 GB

1.389 RON

Player MP3 cu hard-disk de 20 GB are 25 de minute memorie antisoc, sincronizare si incarcare prin FireWire/USB 2.0. Suplimentar, contine contacte, calendare, liste de activitati, jocuri, hard disk portabil. Este compatibil Mac OS X, Windows 2000/ XP, si are 12 ore autonomie baterie Li-Ion. Accesorii incluse: casti, adaptor alimentare, cablu Fire Wire si USB 2.0. Citeste si formatele MP3 VBR, AAC, Apple Lossless, AIFF,WAV.



JVC XA-MP101 (1GB)


199 USD

Playere de muzica, cu memorie flash, tuner FM si reportofon. Suporta muzica in format MP3 si WMA (DRM). Se conecteaza la un PC prin intermediul USB, neavand nevoie de software. Exista si versiunea XA-MP51, la valoarea de 149 USD. In plus de tunerul FM si inregistrarea de voce, alte facilitati includ inregistrarea stereo FM de la tuner, editare de playlist. La capacitatea de 1GB, disponibil in negru, la 512 MB, in alb si albastru.



Castile wireless Logitech pentru iPod


149,99 USD

Utilizatorii se pot departa pana la aproape 10 m fara a avea probleme cu sunetul. Castile wireless prezinta pe lateral butoane de control, pentru a regla volumul sunetului, a schimba melodiile, a face pauza sau play – toate astea in timp ce iPod-ul ramane neatins in buzunar sau in rucsac. Castile folosesc tehnologia wireless Bluetooth 1.2, care include un modulator de frecventa adaptabil, protectie fata de interferente si un sunet audio digital de o claritate de cristal. Driver-ele de neodymium de 40 mm redau un sunet bogat si un bas profund.



Boxe pentru iPod Logitech mm22

Sistemul de boxe este destinat pietei in continua crestere a muzicii mobile. Boxele Logitech mm22 sunt perfect complementare cu designul renumitului iPod, functionand, insa, cu orice player portabil sau notebook PC. Folosit la birou sau in calatorii, sistemul le da impatimitilor de muzica digitala posibilitatea de a asculta melodiile favorite fara casti. Logitech mm22 include trei suporturi pentru iPod-urile de orice marime si pentru oricare alt player portabil.