Prezent la dezbaterea ‘Preşedintele României în dialog cu mediul de afaceri’, Daraban a atras atenţia asupra faptului că sistemul de stat se confruntă cu o lipsă de eficienţă, existând riscul ca sistemul privat să nu mai poată susţine administraţia publică.
‘Am efectuat mai multe sondaje de opinie pentru obiectivitate, în scopul identificării crizelor majore (cu care se confruntă mediul de afaceri – n. r.). Una dintre crizele pe care le-am identificat este cea a lipsei forţei de munca specializate. Ne mai confruntăm şi cu o a doua migraţie a forţei de muncă: oameni care pleacă din sistemul privat şi se duc în sistemul bugetar. (…) În sistemul de stat este o lipsa de eficienţă. Există riscul ca sistemul privat să nu mai poată susţine administraţia publică’, a afirmat preşedintele CCIR.
Potrivit unui comunicat al CCIR, remis marţi AGERPRES, Mihai Daraban a subliniat faptul ca CCIR încearcă să se implice în proiecte, plecând de la realitatea existentă în economie, pentru că, ‘dacă am conştientiza-o, am afla ce putem face în învăţământ, în diplomaţia economică sau cum putem elabora caietele de sarcini astfel încât să nu descalificăm din start capitalul românesc prin anumite condiţii de participare’.
Totodată preşedintele CCIR a tras un semnal de alarmă, declarând că România este pe penultimul loc în Europa la productivitatea muncii, pe ultimul loc la inovare şi cercetare şi pe ultimul loc la digitalizare.
‘Suntem pe penultimul loc în Europa la productivitatea muncii, pe ultimul loc la inovare şi cercetare şi pe ultimul loc la digitalizare. (…) Este foarte important să realizăm că nu se fac profituri mari în România. Cei care au depus bilanţul la organele fiscale au o cifră de afaceri în jur de 263 de miliarde de euro şi un profit brut de 19 miliarde de euro. Deci, vedem o rată a profitului de 7,2%. Nu sunt profituri mari’, a mai spus acesta.
Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a participat, marţi, la dezbaterea ‘Preşedintele României în dialog cu mediul de afaceri’, eveniment iniţiat de Administraţia Prezidenţială şi organizat cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Având în vedere obiectivele Proiectului de ţară iniţiat de preşedintele României, de a fundamenta şi dezbate direcţiile de dezvoltare a României, discuţiile din cadrul evenimentului s-au axat pe elementele de viziune economică din partea mediului de afaceri, pe necesitatea susţinerii antreprenoriatului românesc şi a competitivităţii economice a României, care să consolideze prosperitatea românilor pe termen lung.
Domeniile principale puse în dezbatere au fost consolidarea antreprenoriatului românesc, cooperarea cu investitorii străini, producţia, absorbţia fondurilor europene, lipsa forţei de muncă şi a personalului calificat, sectorul IT&C şi industriile creative, agricultura, industria alimentară, exporturile şi lipsa infrastructurii. AGERPRES