Conform datelor Registrului Comerțului, la finele lunii ianuarie a.c., pe piața locală operau un număr de 7.291 de societăți cu capital american, cu un total al capitalului social subscris de doar 800,35 milioane de euro, SUA fiind pe locul 14 în topul celor mai mari investitori străini. În cee ace privește volumul schimburilor comerciale, România înregistrează excendent comercial în relația cu SUA, exporturile ruidicându-se la 884 mil. euro față de importuri de 583 mil. euro, realizate în perioada ianuarie-noiembrie 2016.
"Nu stăm chiar rău în relaţia cu Statele Unite. Problema noastră este că nu avem o bursă de valori suficient de activă, flexibilă şi capitalizată, pentru că profilul investitorului american este de a juca pe bursa de valori. Din păcate, nu suntem suficient de pregătiţi sau economia românească nu a capitalizat suficient bursa astfel încât să reprezinte un interes pentru investitorii americani", a menționat Mihai Daraban, în cadrul evenimentului “Business without Corruption”, inițiat de Camera de Comerț și Industrie a României în colaborare cu General Dynamics, eveniment care se desfășoara în perioada 7-8 martie la CCIR.
„Asigurarea unui mediu de afaceri fără corupție constituie premisa necesară pentru o mai puternică implicare economică în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. “Intenția noastră este de a promova, în cadrul comunității de afaceri, o cultură bazată pe refuzul oricărei forme de corupție. Suntem astfel angajați într-un efort continuu de combatere și control al fenomenului corupției, pentru că înțelegem efectele devastatatoare pe care le are inclusiv asupra competitivității și antreprenoriatului”, a declarat, în deschiderea evenimentului, președintele CCIR.
El a enumerat câteva dintre documentele strategice adoptate de CCIR în acest scop, printre ele aflându-se Codul pentru Etică și Integritate și Declarația de Integritate, prin care CCIR a afirmat adeziunea la principiile, valorile și obiectivele Strategiei Naționale Anti-Corupție 2016 – 2020. „Condamnăm toate tipurile de corupție; subliniez angajamentul nostru în ceea ce privește cooperarea instituțională pentru consolidarea cadrului legislativ de combatere a corupției”, a mai spus Mihai Daraban.
Două treimi din mediul de afaceri apreciază acţiunile DNA
Oficialul CCIR a arătat că, potrivit unui sondaj realizat de CSOP, majoritatea oamenilor de afaceri români susțin lupta anticorupție. "De doi ani consecutiv realizăm sondaje de opinie cu terțe institute și pot să vă spun că la fiecare sondaj, și cel prezentat anul trecut, și cel de acum doi ani, 65% din mediul de afaceri este de acord cu acțiunile DNA. Vrem, nu vrem, aceasta este realitatea exprimată de agenții economici, pentru că au început să vadă transparența și șansa în ceea ce înseamnă licitație publică", a susținut președintele Camerei Române de Comerț. Întrebat cum reacţionează investitorii străini când văd cum politicienii modifică foarte des legislaţia din România, Mihai Dărăban a menționat că aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale României.
“Mai în glumă, mai în serios, ferească Dumnezeu să ai un zbor mai lung spre America de Sud, fiind zborul atât de lung se poate schimba legislaţia până la sosire”, a dat un exemplu președintele CCIR.
“În diplomaţie economică, pe lângă a-ţi prezenta produsele şi serviciile pe care le poţi oferi, e întrebarea aceea uzuală care ţi se pune oriunde: nivelul de taxare la tine în ţară, taxarea forţei de muncă, dacă avem legea parteneriatului public-privat, ce înseamnă aplicarea ei. Sunt lucruri la care ne dăm seama că nu putem să răspundem. Noi, care ne implicăm ca instituţie în promovarea aceasta economică, avem de luptat cu aceste cutume care sunt un "never ending story" şi nu ne stabilizăm odată”, a mai spus președintele CCIR.
Potrivit lui Mihai Daraban, autoritățile române ar trebui să învețe și să preia din legislația americană și cea europeană, așa încât greșelile făcute de ei să nu fie repetate de noi. “Din 1977 există o legislaţie potrivit căreia oamenii de afaceri americani care au comis fapte de corupţie în afara graniţelor SUA sunt penalizaţi cu amenzi uriaşe”, a spus Daraban, amintind amenda de 180 de milioane de dolari plătită de concernul Hewlett-Packard, după ce s-a dovedit că a acţionat ilegal în raport cu autorităţile poloneze. “Există astfel de legislaţie şi în ţări din Europa, precum Marea Britanie, iar noi trebuie să ne adaptăm şi am atras în acest proiect compania General Dynamics, care este al cincilea mare producător de armanent din lume, dar are o divizie de luptă anticorupţie, condusă de un senior vicepreşedinte care a fost în departamentul de Justiţie din Statele Unite. Avem de învăţat de la ei", a mai spus Daraban.
Klemm: “Încurajez România să continue lupta împotriva corupției”
Conform unui studiu al Departamentului de Stat al SUA, corupția conduce la creșterea costurilor în afaceri în medie cu 20%, dar și a riscurilor, a subliniat, în cadrul evenimentului ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm. Acesta a ținut să aprecieze investiţia României în securitatea internaţională atât în regiunea Mării Negre, cât şi pe câmpuri de luptă aflate la mare distanţă.
“Recunoaştem şi creşterea economică puternică de care se bucură România în prezent. Însă contribuţia României în ce priveşte lupta sa împotriva corupţiei a fost cu adevărat benefică parteneriatului nostru strategic şi l-a consolidat. Ea este recunoscută în Statele Unite, în capitalele ţărilor membre UE şi încurajez ferm România să continue lupta împotriva corupţiei”, a mai spus Hans Klemm.
La rândul său, Steven Saiget, vicepreședinte în cadrul General Dynamics Corporation, a declarat că „acest tip de seminarii asigură contactul firmelor cu cele mai bune practici folosite de companii din SUA și la nivel global, americane”. El a subliniat și faptul că implicarea în combaterea corupției este esențială, „altfel nu vom crede în produsele, serviciile și în companiile voastre”.