Cu lacrimi şi înjurii, senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe şi juridică au adoptat legea Dării în plată, respingând propunerile BNR şi cele ale băncilor. În acest context, Ministerul de Finanţe avertizează că Prima Casă va muri.
Săptămâna trecută, în comisiile reunite din Senat pe tema legii Darea în plată s-a scandat, s-a înjurat şi s-a plâns. Niciun argument pro sau contra nu s-a dezbătut constructive, fără să se audă rumoare în sală şi acuzaţii precum: „Mafioţii!“, „Cămătarii!“, sau hohote de plâns ale clienţilor supraîndatoraţi.
După două zile de circ, comisiile au dat aviz favorabil legii privind Darea în plată, respingând propunerile instituţiilor de credit, ale BNR şi ale ministerului de Finanţe.Asta înseamnă că s-a păstrat principiul retroactivităţii, nu s-a stabilit un plafon pentru valoarea maximă a imobilului care poate fi restituit, şi creditele date prin programul Prima Casă intră sub incidenţa legii.
Statul nu mai dă garanţii
Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Enache Jiru, spune care va fi soarta programului Prima Casă. Va muri. E ministerul care oferă garanțiile, cu fondul din subordinea sa. Iar când cel care administrează garanțiile, spune că aceasta în coondiţiile acestea, garanţia devine nulă.
Enache Jiru a invocat faptul că s-au dat 160 de mii de credite, aşa a fost păstrată vie piaţa imobiliară de şapte ani, aşa s-au dat credite de 14 miliarde lei, iar rata de restante este extrem de redusă, aproximativ 500 de cazuri. Într-un astfel de scenariu, va fi imposibilă executarea garanţiei de stat. „Dacă programul nu este exceptat, nu mai are nicio valabilitate, pentru că garanția este nulă“, a declarat Enache Jiru, secretar de stat Ministerul Finanțelor. „Dacă statul român a dat o garanție pe care tot statul român și-o ia înapoi permițând această dare în plată, în programul Prima Casă, în mod evident nu mai poate continua acest program. A fost o opinie împărtășită și de Ministerul Finanțelor și este și rezultatul analizelor noastre, deci programul Prima Casă nu poate să fie în acestă lege a dării în plată. Nici nu se justifică pentru că rata de neperformanță, creditele neperformante din Prima Casă sunt 0,04%. Deci pe cine ajută să pui în dare în plată programul Prima Casă“, spune Liviu Voinea, viceguvernator BNR.
Inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a venit cu câteva argumente ale sale pentru includerea programului Prima Casă în legea dării în plată. „La Prima Casă statul garantează 50 la sută pentru cetăţeni. Ce nu s-a spus clar e ce se întâmplă cu persoanele care nu mai pot să îşi plătească rata. Statul plăteşte băncii datoria respectivă, dar apoi statul român, prin ANAF, se îndreaptă asupra cetăţeanului ca să îşi recupereze datoria“, afirmă Daniel Zamfir, inițiatorul legii.
Ce urmează
Proiectul de lege urmează să fie votat de plenul Senatului în perioada următoare. De altfel, reprezentanţii băncilor au declarat că vor trimite conducerii Senatului îngrijorările şi riscurile reale cu privire la adoptarea, în această formă, a legii.
Respective instituţiile de credit, înmpruenă cu BNR atrag atenţia că e nevoie de un plafon de 150.000 euro la valoara creditului cu garanţii imobiliare, precum şi ca rata să reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor. Asta ca să se elimine din lista beneficiarilor acele personae fizice care au construit blocuri şi nu au apucat să le vândă. „Potrivit datelor statistice, o familie cheltuieşte o treime din venituri pe utilităţi, cheltuieli necesare traiului, astfel că, dacă rata la credit ar depăşi două treimi din venituri, înseamnă că omul nu îşi mai poate susţine cheltuielile lunare, de aici vine propunerea noastră. Noi (BNR – n.r.) vrem să protejăm omul care şi-a luat o locuinţă şi a ajuns în dificultate de plată, nu să vizeze terenul, a doua, a treia casă, proiecte imobiliare“, a afirmat viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea.
Avansuri mari la ipotecare
Bancpost a majorat, săptămâna trecută, avansul pentru creditele ipotecare, la 33% pentru împrumuturile în lei şi la 43% pentru cele în euro, în contextul în care legea dării în plată ar putea fi aprobată, după ce Raiffeisen Bank a fost prima instituţie de credit care a anunţat o astfel de măsură. Potrivit datelor afişate pe site-ul băncii, clienţii pot lua un credit imobiliar sau ipotecar cu un avans de minim 33% pentru finanţările în lei şi de cel puţin 43% pentru cele în euro. Anterior, instituţia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei şi de 25% la împrumuturile în euro. Totodată, pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, Bancpost a diminuat valoarea maximă finanţată, la 57% din valoarea garanţiei, de la 75%. „În ceea ce priveşte programul Prima Casă, Bancpost monitorizează în mod constant contextul de piaţă, urmând ca, în funcţie de evoluţia proiectului legislativ, să reanalizăm implicarea în cadrul programului“, au punctat reprezentanţii instituţiei de credit.
Acest articol a apărut în editia tipărită a revistei Capital, din perioada 22-28 februarie 2016