Şeful Darian, una dintre cele mai mari companii locale specializate în evaluare, estimează că vor începe să se facă investiţii şi în alte zone ale ţării, dacă nu cedează preţurile din marile oraşe, care au condus la bubble-ul imobiliar. În perspectivă, activele imobiliare se vor ieftini, deoarece disponibilitatea de economisire va fi scăzută în următorii 7-8 ani, asta şi pentru că datoria externă a ţării se va traduce în taxe şi impozite mai mari.

„Fraierii sunt tot mai puţini. S-a terminat cu îmbogăţiţii de război. În imobiliare se investeşte ceea ce rămâne din consum. Nu o să mai avem de-a face cu o bulă imobiliară. Preţul apartamentelor vechi vor scădea în continuare cu circa 15-20%, singurul lucru care mai poate opri scăderea este «Prima Cas㻓, a declarat Adrian Crivii, directorul general al Darian.

Plafon prea mare pentru locuinţele vechi

În ceea ce priveşte programul guvernamental, acesta consideră că plafonul de 60.000 de euro destinat achiziţie de locuinţe vechi este mult prea ridicat şi este gândit la nivelul preţurilor din Bucureşti, fără a se lua în considerare şi restul ţării, ceea ce face ca preţurile să se alinieze în jurul acestei valori.

„Preţul locuinţelor noi va mai scădea cu 10-15%, însă în cazul acestora există componenta terenului care crează probleme dezvoltatorilor. «Prima Casă» se adresează cu precădere companiilor care se apropie de finalizarea unor locuinţe şi care încă nu le-au intabulat. Aceştia vor fi nevoiţi să se adapteze la noul plafon de garantare dacă nu vor să rămână cu locuinţele nevândute“, a comentat Crivii.

Faptul că anul trecut s-a folosit doar jumătate din plafonul garantat de stat indică, potrivit lui Crivii, că numărul de clienţi eligibili este spre epuizare şi că preţurile nu sunt acceptate de piaţă.

Terenurile vor rămâne în aceeaşi stare

Potrivit directorului Darian, preţul terenurilor a scăzut cu până la 70%, faţă de maximul atins în prima parte din 2008, şi multe vor fi în starea de acum şi peste 10 ani.

„Numărul tranzacţiilor a scăzut anul trecut cu 30%, iar cel al tranzacţiilor cu finanţare sub formă de ipoteci cu 60%. Preţul pe metru pătrat trebuie să fie în strânsă legătură cu salariul mediu pe economie“, a menţionat oficialul companiei.

Numărul actelor de garanţie imobiliară a scăzut anul trecut la 76.000, faţă de 201.000 în 2008.  Din totalul creditelor imobiliare, 16% au fost realizate prin programul „Prima Casă“, respectiv 12.150 de dosare aprobate în 2009.

Afaceri în scădere cu 25%

Darian a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 10,5 mil. lei, în scădere cu 25% faţă de anul 2008. Compania a tăiat 24% din costurile operaţionale şi a anunţat că are conservat un profit cu ajutorul căruia va trece perioada de criză.

În structura cifrei de afaceri, 65% reprezintă evaluări de proprietăţi imobiliare pentru garantarea împrumuturilor bancare, 20% evaluări pentru raportări financiare şi 15% evaluări de companii (achiziţii, fuziuni, delistări).

Darian a avut anul trecut 11.500 de contracte, faţă de 17.000 în 2008 şi 25.000 un an mai devreme. Media pe lucrare a crescut de la 500 de lei în 2007, la 775 lei în 2008, ajungând la 875 lei în 2009.

Piaţa de evaluare a scăzut de la nivelul de 30-32 mil. euro, cât era în 2008, la 24-25 mil. euro în 2009 şi se aşteaptă ca nivelul să se păstreze şi pentru acest an.