Darik: Este posibil ca versiunea indiană a COVID-19 să se răspândească deja în Bulgaria

bulgaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Este alertă la granița cu România. Ministrul bulgar al Sănătății trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, există posibilitatea ca versiunea indiană a noului coronavirus, supranumită și versiunea Delta, să se răspândească deja în Bulgaria, țara vecină cu România.

Varianta indiană de COVID-19 a fost depistată în Bulgaria. Ministrul interimar al sănătăţii, dr.Stoicio Kaţarov, a comentat situaţia: „Este foarte posibil ca varianta indiană a coronavirusului să se răspândească deja în ţara noastră, pentru că a apărut în majoritatea ţărilor din UE şi noi nu suntem o insulă izolată.

Cel mai eficient mod de a preveni acest lucru este vaccinarea. Dacă nu vrem să se ajungă la lockdown, trebuie să ne imunizăm”, a comentat dr.Kaţarov, potrivit Darik. 

Ministrul sănătăţii a adăugat că aproximativ 800.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani au primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Potrivit acestuia, dacă vaccinarea va continua în acelaşi ritm, este posibil ca în două luni, partea cea mai vulnerabilă a populaţiei să fie protejată, ceea va permite evitarea unor măsuri foarte stricte.

Vaccinarea este cea mai sigură modalitate

„Vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a relaxa măsurile. Lipsa vaccinurilor, scandalurile din jurul unuia dintre acestea şi lipsa unei campanii de informare au condus la o atitudine negativă faţă de imunizare în Bulgaria. Această atitudine psihologică stabilită este foarte dificil de depăşit.

În prezent, lucrăm pentru a organiza o campanie de informare în domeniul sănătăţii. Primim sprijin din partea UE, OMS, inclusiv mass-media, pentru a convinge cât mai mulţi oameni că modul eficient de a ne proteja nu îl reprezintă distanţa sau măştile, ci vaccinul. Acum dispunem de mai multe informaţii despre vaccinuri decât la începutul anului, când temerile ar fi putut fi justificate.

Experţii se aşteaptă la un nou vârf al pandemiei de coronavirus în toamnă. Nu pot promite că acest lucru nu se va întâmpla. Ceea ce lipseşte este o estimare exactă a numărului de persoane care au trecut prin boală. Din păcate, o statistică de acest gen nu a fost făcută până acum.

Dacă nu ştim unde am greşit anul acesta, riscăm să repetăm ​​aceleaşi greşeli în cazul următorului val sau următorului virus”, a precizat ministrul interimar al sănătăţii din Bulgaria.