Judecătorii de la Curtea de Apel din Napoli au dispus predarea fostului ministru Darius Vâlcov.
Darius Vâlcov a primit o pedeapsă de 6 ani de închisoare în țară.
Decizia instanței italiene nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. În Italia, fostul ministru și „eminența cenușie” a cabinetului PSD Dragnea este reținut la domiciliu.
Pe numele lui Vâlcov a fost emis un ordin de arestare globală atunci când s-a predat autorităților din Napoli, în mai 2023.
„Astăzi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa nr. 74 din 8.2.2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi nr. 38/02.05.2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013. Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casaţie a Italiei”, a transmis joi, 20 iulie, ministrul român al Justiţiei, Alina Gorghiu.
Acuzații de delapidare pe numele lui Darius Vâlcov
După ce a fost condamnat pentru spălare de bani și trafic de influență, fostul primar din Slatina este acuzat acum că a obținut peste 1,5 milioane de euro din delapidare.
Bunurile în valoare de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur și 172 de opere de artă, au fost ridicate de instanță.
Darius Vâlcov, plasat în arest la domiciliu de judecătorii Curții de Apel din Napoli
După ce a ispășit o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, dar nu a fost dovedit vinovat, fostul ministru de finanțe Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de către Poliția Română.
El a căutat o perioadă de timp înainte de a se preda autorităților italiene. Italia ar trebui să-l plaseze pe Darius Vâlcov în arest la domiciliu, potrivit judecătorilor Curții de Apel din Napoli.
Într-un dosar început în 2015 și finalizat cu o sentință definitivă, instanțele românești au dispus confiscarea unor cantități importante de bani, precum și a peste 170 de opere de artă pe care Darius Vâlcov le-a cumpărat cu bani de mită. De asemenea, Vâlcov a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru corupție.
Vâlcov a fost acuzat de trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea sa în Dosarul Tablourilor în mai 2015. De asemenea, el a fost acuzat că a folosit informații obținute prin aceste activități în formă continuată pentru a finaliza tranzacții financiare.
Potrivit DNA, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna, director al Tehnologica Radion, a luat legătura cu Darius Vâlcov, primarul municipiului Slatina la acea vreme. El i-a propus ca, în schimbul asistenței în convingerea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante (SC Compania de Apă Olt SA), pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Dră