În practică, înmânarea unui cadou în numerar se desfășoară rapid. Adesea, se folosește un simplu plic cu o notă care precizează expeditorul și destinatarul.

Cu toate acestea, ceea ce pare simplu poate deveni rapid complicat. Asta pentru că nerespectarea legilor privind donațiile poate atrage penalități.

Ce ar trebui să știți atunci când oferiți numerar

De exemplu, să presupunem că primiți 50.000 de euro în numerar de la bunici în timpul vieții. Când doriți să depuneți acești bani cash la bancă, este important să respectați regulile Legii privind spălarea banilor (AMLA).

În acest sens, explicați băncii că suma de 50.000 de euro reprezintă un cadou de la bunicii dvs. Deoarece băncile sunt obligate să solicite informații despre originea banilor pentru depozitele care depășesc 10.000 de euro, furnizați băncii un act de donație scris de mână.

Regulile privind taxarea unui cadou

Cu toate acestea, chiar și atunci când totul pare în regulă, există riscul ca banca să solicite informații suplimentare despre proveniența sumei. Ei vor să vadă dacă banii ar putea proveni din tranzacții ilegale. Astfel, pentru a evita suspiciunile de încălcare a Legii privind spălarea banilor, există modalități simple de a demonstra legitimitatea donației.

În Germania, în conformitate cu Codul civil german (BGB), un cadou este o donație de bunuri de la o persoană la alta. Condiția este ca ambele părți să fie de acord că donația este gratuită.

În ceea ce privește taxarea unui cadou, în principiu regulile sunt acestea:

  • Părinții pot oferi copiilor și copiilor vitregi până la 400.000 de euro fiecare fără taxe.
  • Pentru soți, limita este chiar de 500.000 de euro
  • Bunicii au dreptul să ofere nepoților până la 200.000 de euro fără impozite
  • Pentru frați, soți divorțați și ceilalți adulți cu vârsta de 18 ani și peste care sunt supuși claselor de impozitare II și III, suma este de 20.000 de euro.

Scutirile se aplică pentru 10 ani

Aceste scutiri se aplică pe o perioadă de zece ani. Dacă au trecut zece ani, părinții pot face din nou donații copiilor până la 400.000 de euro fără taxe. De asemenea, aceleași reguli se aplică și pentru donații precum imobile, terenuri, artă, valori mobiliare și altele.

Trebuie avut în vedere că aceste sume de scutire se aplică pe o perioadă de zece ani. Dacă au trecut zece ani, părinții pot da din nou copiilor până la 400.000 de euro fără taxe. Același lucru este valabil și pentru donarea de imobile, terenuri, artă, valori mobiliare și așa mai departe.

Raportarea la fisc trebuie făcută chiar și atunci când un cadou se încadrează în suma scutită de taxe. Banii trebuie raportați la biroul fiscal în termen de trei luni de la data donației.

Ce se întâmplă în cazul în care un cadou nu este raportat?

Dacă există mai multe cadouri într-o perioadă de zece ani care depășesc suma scutită de impozit, neraportarea primului cadou poate duce la evaziune fiscală.

Astfel, este important să raportați cadourile la biroul fiscal. Acest lucru este obligatoriu chiar dacă suma rămâne în limita cuantumului scutirii de taxe. Raportarea sau legalizarea donației prin notificare fiscală servește drept dovadă pentru depozitele în numerar de peste 10.000 de euro la banca dumneavoastră.

Există excepții de la obligația de raportare la fisc, care se aplică cadourilor ocazionale obișnuite, cum ar fi cele pentru zile de naștere, nunți, nașteri, Crăciun sau promovarea examenelor. Definiția exactă a „cadourilor obișnuite” variază și este evaluată de autorități în funcție de circumstanțele financiare ale donatorului și ale beneficiarului, arată ziarulromanesc.de.