Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale au ajuns la o înțelegere privind data alegerilor prezidențiale din 2025, stabilind că acestea vor avea loc înainte de Paște. În plus, discuțiile din cadrul coaliției vizează și formarea unui candidat comun pentru alegeri și posibilele opțiuni de guvernare, inclusiv scenariul unui guvern minoritar sprijinit de partidele pro-europene.
Data alegerilor prezidențiale: decizia politică a coaliției
În cadrul negocierilor recente între liderii PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale, s-a stabilit că alegerile prezidențiale vor avea loc înainte de Paște.
Conform surselor, liderii politici au decis să organizeze alegerile înainte de data de 20 aprilie și ar dori ca până la sărbători situația politică să fie clarificată.
În prezent, se discută între două variante de date pentru desfășurarea celor două tururi de alegeri:
- primul tur ar putea avea loc pe 30 martie,
- iar al doilea pe 13 aprilie,
- sau prima rundă pe 23 martie,
- iar a doua pe 6 aprilie.
Aceste opțiuni urmează să fie confirmate prin discuții tehnice, iar data finală va fi adoptată de viitorul Guvern.
Candidatul comun și decizia din ianuarie
O altă decizie importantă luată în cadrul coaliției vizează desemnarea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale.
Acesta va fi un independent, fără apartenență la vreun partid, iar nominalizarea va fi făcută în luna ianuarie, după ce vor fi realizate mai multe sondaje politice.
Astfel, se dorește evitarea unei competiții între partidele aflate la guvernare, prin susținerea unui candidat unic, care să reprezinte interesele întregii coaliții.
„Va fi un candidat independent, din afara partidelor politice, iar nominalizarea va fi făcută în luna ianuarie, după ce vor fi efectuate mai multe sondaje politice”, au precizat sursele.
Scenariile politice pentru viitorul guvern
În ceea ce privește viitorul guvern, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidul său va continua demersurile pentru formarea unei coaliții majoritare în Parlament, cu scopul de a prelua și funcția de prim-ministru.
„Am luat mandatul de la Consiliul Politic Naţional, de la colegii mei, să continuăm demersurile de a avea o coaliţie majoritară în Parlamentul României, în această structură, şi mandatul de prim-ministru să fie atribuit PSD, colegii nominalizând preşedinte partidului”, a explicat Ciolacu.
Totodată, președintele PSD a subliniat și posibilitatea unui guvern minoritar, susținut de partidele pro-europene, în special PNL și UDMR.
„De asemenea, am vorbit şi posibilitatea ca PSD să susţină un guvern minoritar. Vreau să specific foarte clar că vorbim de un guvern minoritar format din forţele pro-europene, respectiv PNL, UMDR, fiind foarte clar că majoritatea în Parlamentul României va fi asigurată de întreaga coaliţie în formatul în care PSD va avea şefia Camerei Deputaţilor şi PNL şefia Senatului. În eventualitatea în care PSD va susţine un guvern minoritar, rămânând această opţiune ca la Camera Deputaţilor să fie un preşedinte desemnat de către PSD”, a adăugat Ciolacu.
Deschiderea către dialog și sprijinul pentru un guvern pro-european
Marcel Ciolacu a insistat că PSD nu pune condiții în negocierile pentru formarea unui guvern, subliniind că principalul obiectiv este asigurarea stabilității politice.
„Nu punem nicio condiţie. V-am spus două scenarii de lucru. PSD arată că nu are nicio condiţie, important e ca România să aibă un guvern. Nu condiţionează nici să aibă premier, nici vreun anumit minister, lăsând posibilitatea să susţinem un guvern minoritar format din forţele pro-europene.
Este pentru prima oară când suntem atât de deschişi şi înţelegem prioritatea ca statul şi România să aibă un guvern şi nu priorităţile unui partid politic”, a mai spus liderul social-democrat.
Potrivit acestuia, discuțiile pentru împărțirea ministerelor vor începe doar după consultările cu președintele Klaus Iohannis, care urmează să aibă loc în perioada următoare.
În ceea ce privește candidatul la președinție, Marcel Ciolacu a reiterat că cel mai important este ca viitorul președinte să fie unul democrat.
„Noi considerăm că cel mai important este ca viitorul preşedinte al României să fie unul democrat. Am luat decizia că dacă vom crea o coaliţie majoritară în Guvern şi în Parlament, să avem un candidat comun al PSD, al PNL, al UDMR şi al minorităţilor naţionale, stabilit prin consens.
Mi-aş dori ca în cursul zilei de astăzi să stabilim şi cine e candidatul comun stabilit prin consens astfel încât să venim în faţa românilor, să propunem un guvern majoritar susţinut în Parlament şi un candidat”, a conchis acesta.