Când va intra România în spațiul Schengen

Când va intra România în spațiul Schengen. La un summit care va avea loc pe 22 noiembrie la Budapesta, organizat de Ungaria, se discută despre posibilitatea ca Viena să renunțe la controversata blocare a aderării complete la Schengen pentru România și Bulgaria.

Noul comisar european pentru migrație, Magnus Brunner, desemnat de Austria și membru al partidului cancelarului Nehammer, este audiat marți, răspunzând întrebărilor deputaților europeni la Bruxelles.

În cadrul audierii, se va discuta nu doar despre poziția lui Brunner în ceea ce privește procedurile de azil în țările terțe și protecția frontierelor externe, ci și despre integrarea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Faptul că Brunner a solicitat deja acest lucru înainte de audiere a stârnit controverse în Austria, deoarece el contrazice linia cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de Interne Gerhard Karner, care blochează aderarea celor două țări la Schengen de aproape doi ani.

Există însă posibilitatea ca această blocare să fie ridicată în curând. Conform informațiilor obținute de „Kleine Zeitung”, un summit al miniștrilor de interne din Austria (Karner), România (Marian-Cătălin Predoiu) și Bulgaria (Atanas Ilkov) este programat sub egida Ungariei, care deține președinția UE. Întâlnirea este planificată pentru 22 noiembrie, cu două zile înainte de alegerile din Stiria. Biroul lui Karner a confirmat participarea sa la summit.

„Suntem pe drumul cel bun, dar încă nu am ajuns la capătul acestuia”, explică Karner despre întâlnirea planificată. Vetoul privind aderarea deplină a României și Bulgariei „a fost și este corect”, spune ministrul, arătându-se convins că multe s-au schimbat în bine de atunci.

Pentru Karner, „protecția eficientă a frontierelor externe” și, atunci când este necesar, controalele la frontierele interne, rămân priorități esențiale. Indiferent de circumstanțe, întâlnirea de la Budapesta „trebuie să fie legată de un pachet general bine definit”.

„Pasul intermediar” pe care l-a făcut Austria

„Pasul intermediar” pe care Austria a fost de acord să-l facă acum un an a fost deja asociat cu acest aspect. După ce vetoul impus de Viena a stârnit indignarea celor două țări afectate, precum și a multor alte state membre UE, Karner a autorizat extinderea Schengen, cel puțin în sectorul aerian, cunoscut sub denumirea de „Air Schengen”.

Astfel, pasagerii companiilor aeriene din România și Bulgaria vor putea să intre mai ușor în UE începând din aprilie 2024. Cu toate acestea, concesia făcută de Viena a venit cu anumite rezerve și a fost condiționată. Printre cerințele impuse s-au numărat creșterea fondurilor UE pentru protecția frontierelor în cele două țări, precum și solicitări pentru intensificarea controalelor la frontierele terestre dintre România și Bulgaria, precum și între Ungaria și România.

Decizia de aderare, posibilă pe 12 decembrie

Deși Ministerul de Interne nu a dorit să ofere informații referitoare la o posibilă cedare iminentă în ceea ce privește Schengen atunci când a fost întrebat, datele actuale sugerează o situație foarte favorabilă. Migrația în Balcani a scăzut cu 62%, iar numărul reținerilor ilegale a scăzut semnificativ, nu doar în Austria (de la 5.061 de rețineri în septembrie anul trecut la 840 în aceeași lună din acest an), ci și în Bulgaria, care a înregistrat o reducere de 46%. România a raportat o scădere de 10% în acest domeniu.

Cererea de azil a scăzut, de asemenea, drastic în ambele țări, Bulgaria având cu 43% mai puține solicitări, iar România o scădere de 74%. Totodată, se preconizează că ambele țări vor accepta acum persoanele care au solicitat azil în Austria, dar care au fost inițial înregistrate în România sau Bulgaria.

În contextul acestor statistici și având în vedere participarea Austriei la întâlnirea respectivă, este plauzibil ca Viena să renunțe la dreptul său de veto. Este posibil ca blocada să fie ridicată complet, însă aceasta ar putea fi condiționată de alte cerințe. O decizie privind aderarea deplină (cu sau fără condiții) ar putea fi luată în cadrul următorului Consiliu JAI, programat pentru 12 decembrie, conform surselor din presa austriacă.