Toni Greblă: Turul I al alegerilor prezidențiale ar putea fi invalidat

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri dimineață că, în cazul în care Curtea Constituțională a României (CCR) decide invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie, iar al doilea tur pe 29 decembrie. Aceste scenarii depind însă de concluziile renumărării voturilor și de decizia CCR.

Toni Greblă a explicat că există două scenarii posibile, din punct de vedere juridic, în funcție de concluziile CCR.

Dacă se constată că frauda electorală a influențat semnificativ ordinea candidaților care pot accede în turul al doilea, Curtea poate dispune invalidarea turului I și organizarea unui nou scrutin.

În cazul în care diferențele de voturi identificate în urma renumărării nu au impact major asupra rezultatului, CCR poate decide validarea primului tur de scrutin.

„Dacă se constată că frauda este atât de mare încât determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea. (…) sau poate să constate că există unele diferențe, cum poate să fie și firesc, dar că acestea nu au influențat major rezultatul final și să valideze primul tur de scrutin”, a spus președintele AEP.

Toni Greblă a precizat că aceste decizii sunt luate în plenul Curții Constituționale, subliniind complexitatea procesului, dar fără a comenta în vreun fel hotărârile anterioare ale CCR.

Procesul de renumărare a voturilor

Președintele AEP a anunțat că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale a început în toate județele. Unele județe au început această operațiune încă de joi seară, iar altele vineri dimineață.

Toni Greblă estimează că majoritatea județelor vor finaliza renumărarea până la sfârșitul zilei de vineri. Totuși, întârzieri pot apărea în cazul județelor mari, din cauza numărului semnificativ de voturi, și în cazul voturilor din străinătate.

În ceea ce privește voturile din străinătate, Greblă a menționat că toate buletinele de vot din Europa ar trebui să ajungă la București până la sfârșitul zilei. Însă, în alte regiuni mai îndepărtate, precum sudul Africii, transportul buletinelor de vot este mai dificil și poate întârzia procesul de renumărare.

„Sunt convins că Ministerul Afacerilor Externe va lua toate măsurile necesare pentru ca buletinele să ajungă cât mai repede posibil în țară”, a adăugat Greblă.

Termenul stabilit de Biroul Electoral Central (BEC) pentru finalizarea renumărării voturilor este 1 decembrie 2024. Toni Greblă a precizat că BEC va anunța când estimează că va transmite rezultatele centralizate către Curtea Constituțională, moment crucial pentru validarea sau invalidarea turului I al alegerilor prezidențiale.