Data când vine a doua decizie de recalculare. Pensionarii trebuie să stea acasă

Daniel Baciu, pensie, Casa Nationala de Pensii, pensionari, CNPP

SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a declarat că, în cadrul celei de-a doua etape de recalculare a pensiilor cele mai semnificative creșteri vor fi înregistrate la acordul global.

Daniel Baciu a anunțat că majorarea pentru etapa a doua de recalculare va fi doar pentru pensionarii cu venituri nepermanente

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a declarat că, în a doua etapă de recalculare a pensiilor, majorarea va viza doar pensionarii cu venituri nepermanente.

Cele mai mari creșteri vor fi observate la acordul global. Pensionarii vor primi a doua decizie de recalculare pe 1 martie 2025.

Conform noii legislații, de la 1 septembrie, toți pensionarii vor primi o decizie de recalculare a pensiei.

Daniel Baciu a explicat că în etapa a doua de recalculare nu vor beneficia toți pensionarii, spre deosebire de prima etapă.

„De etapa numărul doi de recalculare nu vor beneficia toți pensionarii, așa cum beneficiază de etapa unu, decât cei care se aflau în această situație, care au avut aceste venituri nepermanente și aici vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent”, a explicat Daniel Baciu.

Daniel Baciu a menționat că în etapa a doua de recalculare vor fi incluse elemente precum orele suplimentare, al 13-lea salariu și premiile anuale care au fost acordate.

El a explicat că aceste creșteri nu vor fi la fel de semnificative ca în cazul recalculării bazate pe formula de calcul, care beneficiază toți pensionarii în funcție de stagiul de cotizare.

Aceste sporuri aveau un caracter nepermanent, fiind acordate sporadic, nu lunar.

În etapa a doua de recalculare vor fi incluse noi elemente

„Atenție, adică vorbim despre orele suplimentare, despre al 13-lea salariu, de premiile anuale care se dădeau. Aici creșterile nu mai sunt așa de mari cum sunt pe recalcularea pe formulă de calcul, unde beneficiază absolut toți pensionarii, în funcție de stagii de cotizare, pentru că acel spor a avut acest caracter nepermanent, deci nu a fost lună de lună acordat.

Gândiți-vă numai la al 13-lea salariu. Ai luat o singură dată pe an, nu lună de lună. Deci acest spor nu influențează foarte mult salariul pe care îl ai deja luat în calculul pensiei, deci acolo creșterile sunt mai mici”, a precizat șeful CNPP.

SURSA FOTO: Dreamstime

Șeful CNPP a declarat că cele mai mari creșteri vor fi înregistrate la acordul global, deoarece mulți dintre actualii pensionari au beneficiat de acest plan.

El a explicat că acordul global oferea un plan de muncă și, dacă se depășea acest plan, salariul efectiv era mai mare decât salariul de bază înscris în carnetul de muncă.

Cele mai mari creșteri vor fi înregistrate la acordul global

Această recalculare va afecta doar pensionarii care au lucrat în domeniile care aveau astfel de acorduri.

„Cele mai semnificative creșteri vor fi la acordul global, pentru că acolo, într-adevăr, mare parte dintre actualii pensionari au realizat acel plan care se dădea, că, de fapt, ăsta era acordul global. Ți se dădea un plan. Dacă făceai mai mult decât planul respectiv, aveai un salariu mai mare decât cel pe care îl avea efectiv înscris în carnetul de muncă, adică salariul de bază, și acolo noi trebuie să luăm acele sume care sunt mai mari decât sumele din acord, care sunt mai mari decât efectiv salariul pe care îl luăm la fiecare pensionari, salariu tarifar de încadrare.

Acolo vor beneficia doar acei pensionari care au lucrat în acele ramuri ale industriei ale economiei care au avut aceste acorduri, iar acolo avem șase luni de zile la dispoziție de la intrarea legii în vigoare, de la 1 septembrie, ca să facem aceste calcule din oficiu, deci ei, practic, vor primi încă o decizie de pensie, după această decizie, în care li se vor lua aceste sporuri în calcul. Este și asta încă o noutate a legii.

Aceste sporuri, în momentul de față, nu sunt luate în calcul și am considerat că respectă principiul contributivității. Dacă asupra acestor sporuri s-a contribuit și s-a datorat contribuție de asigurări sociale de stat, atunci respectă principiul contributivității și noi le vom lua în calcul”, a declarat șeful CNPP.