Data de la care metroul ar putea să NU mai circule. „Fără subvenție, cum să funcționezi?”

metrou

SURSA FOTO: Facebook, Metrorex

Activitatea la metrou ar putea să înceteze de la jumătatea lunii mai din cauza lipsei subvenției și a aprobării bugetului, avertizează liderul Unității Sindicatul Liber Metrou.

Președintele Unității Sindicatul Liber Metrou (USLM), Marian Artimon, a avertizat miercuri că ar putea să înceteze activitatea la metrou începând cu data de 15 mai din cauza lipsei subvenției și a aprobării bugetului. Potrivit acestuia, Metrorex nu va mai avea mijloace financiare pentru a plăti datoriile faţă de angajaţi şi terţi, în absenţa subvenţiei guvernamentale și a unui buget aprobat.

Metrorex nu va mai avea bani să susțină activitatea la metrou

Acesta a explicat că potrivit legii bugetului și a unei ordonanțe în vigoare, Metrorex nu va putea primi subvenția dacă nu are un buget aprobat în 120 de zile de la aprobarea legii bugetului. Prin urmare, fără această subvenție, Metrorex nu va avea fonduri suficiente pentru a-şi desfășura activitatea.

„În conformitate cu Legea bugetului există un articol 73, alineatul 8, care nu-ţi dă voie să faci un buget dacă pierderile nu sunt mai mici cu dublul sumei cu care creşti salariile. Mai există această Ordonanţă potrivit căreia, dacă în 120 de zile de la aprobarea legii bugetului nu se aprobă bugetul societăţii comerciale, acea societate nu mai are dreptul la subvenţie.

Este în mâna Guvernului să schimbe această Hotărâre de Guvern. (…) Dacă nu ai buget aprobat, nu mai dă subvenție. Fără subvenție, cum să funcționezi? Trebuie scoasă această prevedere din Hotărârea Guvernului(…)”, a menționat Marian Artimon.

Sindicatul USLM intenționează să folosească toate mijloacele legale pentru a atrage atenția opiniei publice cu privire la această situație critică și la riscul real al întreruperii serviciului de metrou începând cu data de 15 mai.

Artimon a subliniat că principalele probleme cu care se confruntă Metrorex sunt subfinanțarea cronică și deficitul de personal, evidențiind un deficit de peste 800 de angajați în prezent, dintr-un total de 5050 de salariați.

Circulația cu mijloacele de transport în comun a crescut

Numărul bucureștenilor care circulă cu mijloacele de transport în comun a crescut, astfel că, dacă în septembrie 2021 au fost vândute 160.767 de abonamente, în septembrie 2023 numărul acestora a ajuns la 195.866, iar cel al biletelor s-a cifrat la 3.330.831 în septembrie 2021 şi la 3.803.743 în septembrie 2023, anunţa recent edilul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Au fost create bilete unice şi abonamentele comune pentru autobuze, tramvaie, troleibuze, metrou (inclusiv pentru trenul care ajunge la Aeroportul Otopeni), concomitent cu achiziţionarea de mijloace de transport noi şi moderne, ceea ce a dus la creşterea numărului de călători.

De asemenea, bucureştenii au posibilitatea să achite transportul direct cu cardul sau cu telefonul în mijloacele de transport în comun.