„Există informații în rândul armatei ocupanților că așa-numita „operațiune militară specială” este stabilită pentru septembrie 2022”, a precizat ministerul, citat de Fox News.

Războiul Rusiei, care durează de peste 70 de zile, a intrat într-o nouă etapă, Moscova concentrându-și toate eforturile în estul și sudul Ucrainei, după ce nu a reușit să cucerească Kievul. Oficialii ucraineni susțin că scopul real al lui Putin este acela de a crea o punte între Crimeea ocupată de Rusia, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014, și regiunile din estul Ucrainei care împart granița cu Rusia.

Dar ambițiile lui Putin s-au extins dincolo de regiunile din estul Donbasului. Luna trecută, un general rus a anunțat că Moscova va încerca să cucerească regiunile sudice ale Ucrainei, care se află de-a lungul Mării Negre, o mișcare prin care Rusia va domina zona maritimă.

Armata rusă a ucis la Mariupol de două ori mai mulţi oameni decât naziştii

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că orașul- port Mariupol continuă să fie lovit de forțele ruse. Potrivit Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, la Mariupol au fost create 13 crematorii mobile ruseşti pentru curăţarea străzilor de cadavrele civililor morţi. Peste 100.000 de civili rămân în continuare în Mariupol.

”Rușii caută și distrug cadavrele civililor uciși”, a precizat ministerul.

În timpul asediului de două luni a oraşului-port Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în cei doi ani de ocupare a oraşului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat zilele trecute primarul orașului.

Orașul-port important din punct de vedere strategic nu doar că ar asigura accesul de pe teritoriul controlat de ruși din sud-est, dar ar ajuta efectiv Rusia să rupă regiunea Donbas, împingând forțele în sus, atât prin sud, cât și prin nord.

Sigilii și ștampile pentru „administrațiile de ocupație”

Rusia nu a făcut niciun progres major în Donbas. Dar serviciile de informații ale Ucrainei susțin că Moscova ar fi ordonat întreprinderilor private din regiunea Rostov, care se învecinează cu frontul de est al Ucrainei, să producă sigilii și ștampile pentru „administrațiile de ocupație” din Mariupol.

„Ștampilele și sigiliile comandate conțin inscripția: Rusia, Republica Donbas, Mariupol, administrația militaro-civilă”, a subliniat ministerul.

Lavrov contrazice estimările analiștilor

Rusia nu vrea să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, a declarat zilele trecute minstrul rus de Externe, Serghei Lavrov, contrazicând analiştii care au estimat o posibilă încheiere a conflictului la acea dată. „Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv de Ziua Victoriei”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru Mediaset.

Șeful diplomației ruse a precizat că ”ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimaliza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi.

Pe de altă parte, unii oficiali americani şi occidentali susțin că este probabil ca Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai. Acest lucru ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei, transmite Le Figaro. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, spune că există ”motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice.