Ridicarea barierelor la frontiere

Începând cu 31 decembrie, la ora 00:00, barierele de la vămile terestre vor fi ridicate, o decizie anunțată de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă.

Această schimbare semnificativă vine ca parte a integrării României în spațiul Schengen, iar ministrul a exprimat mulțumirea că acest moment va reprezenta un pas important pentru țară.

Deși barierelor vor fi ridicate, Predoiu a menționat că, în conformitate cu regulile Schengen, controalele vor rămâne aplicate, dar selective.

Polițiștii de frontieră vor putea efectua verificări doar în cazurile în care există suspiciuni legate de transporturi de pasageri, mărfuri sau autoturisme, atunci când sunt identificate semne clare că ceva nu este în regulă.

Aceste măsuri sunt destinate să asigure siguranța și securitatea la frontierele țării.

Spațiul Schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile sunt instruite pentru a implementa noile proceduri

Ministrul a subliniat că Poliția Română și Poliția de Frontieră sunt deja instruite pentru a implementa noile proceduri. În plus, au fost discutate și măsuri de comunicare strategică, care vor fi aplicate în perioada următoare pentru a informa cetățenii despre schimbările ce urmează.

„În același timp, avem obligația să informăm publicul și să implementăm măsuri de comunicare eficientă. Vom detalia aceste măsuri în zilele următoare”, a declarat Predoiu.

Cătălin Predoiu a făcut un apel și către cetățeni, îndemnându-i să colaboreze cu autoritățile în contextul aplicării noilor măsuri.

„Apartenența la spațiul Schengen implică o responsabilitate și o cooperare continuă între cetățeni și Poliția de Frontieră”, a spus ministrul.

Cătălin Predoiu
SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile aderării complete a României la Spațiul Schengen

Unul dintre principalele beneficii ale integrării României în Schengen va fi simplificarea călătoriilor pentru cetățeni. Veronica Dutu, analist economic și CEO al UNIONCONT, a subliniat faptul că românii nu vor mai fi nevoiți să aștepte la cozi interminabile la graniță atunci când intră sau ies din țară. Acesta a amintit de orele pierdute la frontiere, cum ar fi în cazul călătoriilor spre Grecia, unde românii își petreceau adesea o întreagă zi a vacanței la punctele de control.

De asemenea, românii care se întorc în țară pentru sărbători sau pentru a vizita rudele vor ajunge mult mai repede la destinație, economisind timp prețios. Aceleași avantaje vor fi valabile și pentru turiștii care vizitează România, aceștia evitând timpii mari de așteptare și sporind astfel atractivitatea țării ca destinație turistică.

O schimbare semnificativă va fi resimțită de companiile de transport, care vor beneficia de o reducere semnificativă a cheltuielilor. Veronica Dutu a explicat că în anul 2023, pierderile din cauza lipsei aderării României la Schengen au fost de 2,55 miliarde de euro, iar în 2022 de 2,41 miliarde de euro. Aceste sume vor fi economisite începând cu 2025, datorită eliminării timpilor de așteptare la granițe.

Mai mult, costurile de operare vor scădea datorită reducerii consumului de combustibil, deoarece vehiculele de transport nu vor mai trebui să își mențină motoarele pornite pentru a aștepta la granițe. În plus, cheltuielile cu salariile și diurnele șoferilor vor fi diminuate, având în vedere că timpul petrecut la frontieră va fi mult mai scurt. Reducerea timpilor de așteptare va contribui și la scăderea costurilor de întreținere și reparații auto.