Marea Britanie și-a retras navele din apele insulei Jersey, dar a declarat că va rămâne în așteptare pentru a sprijini insula, după ce o disputa cu Franța privind drepturile de pescuit post-Brexit a escaladat rapid în ulitmele ore, relatează Reuters.
Franța și Marea Britanie au desfășurat nave de patrulare maritimă în zonă, după ce o flotilă de traulere franceze a navigat în semn de protest către portul principal din Jersey. Dar și după ce un ministru francez a sugerat la începutul săptămânii că Parisul ar putea reduce electricitatea pe insulă. Pe insulă, 95% din electricitate provine din Franța.
De unde a pornit totul
Pescarii francezi se plâng că sunt privați, pe nedrept, de accesul la zonele de pescuit bogate de pe insula Jersey, cea mai mare din Canalul Mânecii, dependență a coroanei britanice.
Jersey susține însă că respectă regulile de eliberare a licențelor stabilite în acordul comercial britanic post-Brexit cu UW. Marea Britanie a anunțat că sprijină Jersey, UE a lansat un apel la calm.
După ce bărcile de pescuit franceze au părăsit zona, Marea Britanie a declarat că navele sale de patrulare ale Royal Navy se se întorc în port, deoarece „situația a fost rezolvată pentru moment”. „Suntem mulțumiți că bărcile de pescuit franceze au părăsit acum vecinătatea Jersey”, a spus o purtătoare de cuvânt a guvernului.
Premierul Boris Johnson, care a condus campania Brexit din 2016, a anunțat că navele vor rămâne în afara Jersey ca măsură de precauție.
Un oficial al președinției franceze a declarat că desfășurarea navelor, și de Franța, și de Marea Britanie, a avut drept scop prevenirea unei confruntări ale traulerelor. Dar, potrivit The Telegraph, pescarii francezi nu au de gând să renunțe și au amenințat: „Ne vom întoarce. Și data viitoare va fi război”.
Atacul direct al Franţei
Parisul este deranjat că, la finele lunii trecute, Jersey a emis 41 de licențe cu ceea ce guvernul de la Paris a numit „condiții impuse unilateral”, inclusiv timpul pe care navele de pescuit franceze îl pot petrece în apele Jersey.
Hugo Lehuby, purtătorul de cuvânt al Comitetului regional pentru pescuit din Normandia, a declarat că discuțiile dintre oficialii insulari și reprezentanții pescarilor nu au fost pozitive. „Fie acest lucru se rezolvă, fie vom trece la represalii”, a amenințat acesta.
Oficialii din Jersey au declarat că acordul prevede că licențele țin cont de cât timp a petrecut o navă în apele Jersey înainte de Brexit.
Dar în timp ce acoperirea evenimentului, de către presa engleză, se referea la „tunuri” și „război”, mass-media franceză a fost mai temperată. Cîțiva reporteri francezi au fost trimiși în zonă pentru a acoperi evenimentele, în timp ce un comentator de la televiziunea franceză a remarcat că la fața locului erau mai mulți jurnaliști britanici decât bărci de pescuit.