Un număr de 1.013.522 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă (16 martie) până în prezent, potrivit cifrelor Inspecţiei Muncii date publicităţii miercuri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
Dintre acestea, 311.445 de contracte de muncă suspendate erau din industria prelucrătoare, 194.236 de contracte erau din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 119.836 proveneau din industria hotelurilor şi restaurantelor.
Alte 200.927 de contracte individuale de muncă au încetat, de la instituirea stării de urgenţă şi până miercuri, astfel: 38.481 de contracte în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 34.510 în industria prelucrătoare, iar 26.221 de contracte de muncă în domeniul construcţiilor, scrie Agerpres.
Care este situaţia locurilor de muncă afectate la nivel internaţional
La nivel mondial, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) atrage atenţia că pandemia de coronavirus ar urma să ducă la dispariţia a 6,7% din numărul total de ore de muncă la nivel mondial în cursul celui de al doilea trimestru, adică echivalentul a 195 de milioane de locuri de muncă full-time.
Într-un raport publicat marţi, OIM a subliniat că pandemia de coronavirus are un efect catastrofal asupra timpului de lucru şi asupra veniturilor la scară mondială. „Pandemia are consecinţe foarte serioase asupra sectorului muncii. Patru din cinci muncitori trăiesc într-o ţară unde au fost introduse restricţii parţiale sau totale”, a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder, adăugând că 81% din forţa de muncă globală de 3,3 miliarde persoane este în prezent afectată.