“Riscul de catastrofă naturală continuă să reprezinte o temă de interes pentru autorități din perspectiva dimensiunii și duratei efectelor asupra vieții și bunurilor oamenilor, aflate pe zone geografice intinse”,a spus, la un eveniment de profil, Valentin Ionescu, directorul direcției Strategie și Stabilitate Financiară din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Și nu este singurul oficial sau specialist care repetă, periodic, faptul că, în caz de cutremur sau inundații majore, românii sunt total expuși, având în vedere procentul redus de case asigurate.
“ După cum s-a demonstrat şi în acest an, nu trebuie să se producă un dezastru major ca să înţelegem utilitatea unei poliţe PAD. PAID România plăteşte, lună de lună, numeroase dosare, pentru fiecare dintre cele trei riscuri asigurate prin PAD – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.”, arată și Nicoleta Radu, directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Deazstrelor(PAID), firma care vinde tuturor românilor asigurările obligatorii pentru locuință.
În ciuda avertismentelor, a efectelor vizibile ale dezastrelor, dar și a faptului că asigurarea casei este obligatorie, românii ezită să se protejeze cu ajutorul unui astfel de instrument.
De ani de zile, doar circa 19% din totalul locuințelor din România iar, așa cum arată și harta realizată de Capital, multe zone din România rămân total expuse.
Menționăm că asigurarea obligatorie de locuință, acoperă riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și costă 20 de euro pe an, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro.
Pagube imense dacă vine un cutremur ca 1977
„Calculele realizate în baza modelelor de risc acceptate la nivel internaţional arată că, în cazul unui cutremur similar celui din 1977, doar Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor ar trebui să achite aproximativ 775 de milioane de euro“, a arătat, la o conferinţă de presă, Maya Popovic, director executiv la Willis Re, unul dintre marii reasigurători ai lumii.
Acest scenariu, explică Nicoleta Radu, directorul general al PAID, a fost construit în funcţie de caracteristicile clădirilor şi ale pieţei de asigurări din România. În baza calculelor privind expunerea la risc, PAID achiziţionează, anual, programe de reasigurare. În prezent, acoperirea totală se ridică la 900 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, pe un scenariu moderat, PAID se aşteaptă să plătească cel mult 900 de milioane de euro. Atenţie, însă, PAID se referă doar la expunderea pe care o are, adică sub 20% din totalul locuinţelor.
Extrapolând, pagubele generate de un cutremur ca cel din 1977 ar putea ajunge la de cel puţin cinci ori suma reasigurată de PAID, adică circa 4,5 miliarde de euro.