Premierul Ludovic Orban a prezentat luni, în Parlament, măsurile pe care cabinetul pe care îl conduce intenționează să le aplice pentru relansarea economiei, grav afectată ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Este vorba despre credite garantate de stat, investiții și scheme de ajutor. În același timp, Orban s-a lăudat că, grație măsurilor adoptate până acum în guvernarea liberală, situația economică este departe de a fi atât de gravă precum încearcă unii să o arate, iar România s-a aflat pe primul loc din UE, în primul trimestru din 2020, în cea ce privește creșterea economiei.

”Stimul neglijabil pentru economie”

Optimisimul guvernanților nu este împărtășit însă de toată lumea. Mai mult decât atât, Guvernul Orban este acuzat de ineficiență și nepricepere în gestionarea crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

”Valoarea însumată a plăților pentru șomajul tehnic a reprezentat 1,38 miliarde de lei, adică 0,13% din PIB, în timp ce creditele efective pentru IMM Invest au fost de 0,0000075% din PIB, ceea ce arată în esență că, în 2 luni de stare de urgență, stimulul guvernamental a fost de 0,14% din PIB, dar deficitul s-a majorat doar în luna martie cu 10 miliarde de lei, până la 18 miliarde de lei.

Adică, într-o singură lună deficitul a fost de 1% din PIB, iar stimulul, în 2 luni, de 0,13% din PIB”, a explicat luni, într-o intervenție televizată, analistul economic Radu Soviani.

Controverse asupra programului IMM Invest

El consideră platforma IMM Invest ca fiind un eșec, în condițiile în care, în 2 luni de la anunțare și 2 săptămâni de la funcționare, a reușit ”performanța” de a acorda doar 12 credite.

”Mai puțin de un credit pe zi, circa 1,5 milioane de Euro în total, și un stimul real de 0,0000075% din PIB”, a scris Soviani pe blogul său.

În context, trebuie precizat că Premierul Orban a declarat luni în Parlament că prin IMM Invest ”sunt aproape 5.000 de credite aprobate și numărul lor va crește în continuare”. ”Nu vă mai luați după presă”, a spus el de la tribuna Parlamentului.

Datele publicate până acum de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), instituția publică prin care se derulează programul IMM Invest, îl contrazic însă, prezentând doar 12 credite acordate.