Date îngrijorătoare din partea Comisiei Europene: jumătate dintre români nu au auzit de vreun proiect cofinanţat din fonduri europene care să sprijine zona în care locuiesc, potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeană. Datele privesc luna iunie 2019. Astfel, 48% dintre cei intervievaţi au răspuns că nu au auzit de vreun proiect cofinanţat din fonduri europene care să ajute zona în care trăiesc, în timp ce 49% au precizat că au auzit de cel puţin un astfel de proiect. 3% dintre participanţii la sondaj au răspuns cu “nu ştiu”.
În statele UE net beneficiare de fonduri europene (cele mai slab dezvoltate și care au aderat mai recent la blocul comunitar), cetățenii au declarat că au auzit de proiecte europene care au ajutat zonele în care trăiesc: Polonia (82%), Slovacia (77%), Cehia (75%), Malta (68%), iar Croația (68%), potrivit HotNews.
Raportat la luna martie 2017, conştientizarea a crescut în România cu privire la proiectele cofinanţate din fonduri europene cu 5 puncte procentuale, la fel ca şi media europeană. În schimb, raportat la primul astfel de sondaj, realizat în iunie 2010, conştientizarea a scăzut cu 15 puncte procentuale, cea mai mare scădere înregistrată între ţările UE.
Dintre statele care au aderat mai încoace la UE și care sunt mai slab dezvoltate, doar în Bulgaria populația are o percepție mai slabă decât cea din România asupra proiectelor UE: 56% dintre bulgarii chestionați nu au auzit de niciun proiect benefic pentru zona lor.
În țările dezvoltate, care contribuie la bugetul UE mai mult decât beneficiază, cetățenii au o percepție slabă asupra beneficiilor proiectelor europene: Danemarca – 15% au auzit de un proiect european benefic la nivel local, Marea Britanie – 16%, Olanda – 19%, Belgia – 22%. În aceste țări, UE trimite mai puține fonduri de coeziune, pentru că sunt deja dezvoltate și nu prea au ce decalaje să recupereze.