„În comparație cu nefumătorii, utilizatorii de țigări electronice prezintă un nivel mai ridicat de biomarkeri care denotă existența unor substanțe chimice toxice în urină, dar, cu toate acestea, nivelul este mai scăzut decât în cazul fumătorilor de țigări tradiționale”, a declarat coordonatorul studiului Maciej Goniewicz de la Roswell Park Cancer Center.

Studiul mai arată că unii utilizatori de țigări eletronice pot folosi în paralel și țigările tradiționale. Un număr semnificativ din cel al persoanelor intervievate erau „utilizatori duali”, cu biomarkeri care denotă un consum mai mare de nicotină și substanțe toxice, a observat Goniewicz.

”Țigările electronice sunt un beneficiu pentru fumători doar dacă aceștia trec în totalitate la vapat. Și știm din studiile epidemiologice că utilizarea duală este foarte răspândită. Unii oameni folosesc țigările electronice în spațiile unde nu li se permite să fumeze, iar apoi fumează acasă”, a spus Goniewicz.  

Numărul persoanelor care foloseau țigările electronice dar și fumau „a fost cu adevărat surpinzător”, a spus Goniewicz. Goniewicz și colegii săi au analizat date din perioada 2013-2014 din studiul reprezentativ la nivel național intitulat Evaluarea Consumului de Tutun și a Sănătății Populației, un demers menit să determine consumul de tutun și impactul asupra sănătății în Statele Unite ale Americii. La studiu au participat 5.105 adulți care au pus la dispoziție probe de urină pentru a fi analizate pentru determinarea biomarkerilor.

Din totalul participanților la studiu, 2.411 dintre voluntari fumau exclusiv țigări tradiționale, 247 utilizau doar țigări electronice, 792 foloseau atât țigări tradiționale, cât și țigări electronice (utilizatori duali) și 1.655 dintre ei nu au utilizat niciodată țigări electronice și nici nu au fumat, au raportat cercetătorii de la JAMA Network Open. Utilizatorii duali au avut cele mai mari niveluri de biomarkeri ai nicotinei, fiind urmați de cei care au fumat doar țigări tradiționale. Biomarkerii pentru metale grele au fost mai scăzuți în cazul utilizatorilor de țigări electronice decât în cazul fumătorilor, însă semnificativ mai mari la cei care utilizează produse pentru vapat decât în cazul nefumătorilor.

 

Expunerea la componentele specifice consumului de tutun care pot avea efecte cancerigene a fost mult mai mare la fumători și la cei care utilizează atât țigările electronice cât și țigările tradiționale, comparativ cu cei care au utilizat doar țigări electronice sau nu au consumat niciodată tutun în nicio formă. Același lucru a fost valabil și pentru alte câteva substanțe toxice.

Experții au declarat ca studiul ajută la clarificarea riscurilor asupra sănătății legate de utilizarea țigărilor electronice.

„Utilizarea țigărilor electronice a crescut semnificativ și cu toții încercăm să ne dăm seama de potențialele riscuri, dar și de beneficiile acestor produse în comparație cu țigările tradiționale bazate pe combustie”, a spus Dr. Michael Lynch, medic toxicolog și de urgență și director medical al Centrului Medical din cadrul Universității din Pittsburgh care analizează substanțele chimice și toxice. „Dar rezultatele ar trebui să fie considerate ca fiind preliminare, deoarece nu avem încă un eșantion consistent de utilizatori exclusivi de țigări electronice, așa cum avem pentru utilizatorii țigărilor tradiționale bazate pe combustie. Ne așteptăm și sperăm ca țigările electronice se vor dovedi mai utile pentru renunțarea la fumat decât sunt plasturii sau guma de mestecat cu nicotina”, a spus Lynch, care nu a fost implicat în studiu.

El afirmă că utilizarea țigărilor electronice satisface același obicei de a pune produsul în gură și de a pufăi.

„O întrebare critică a fost: cât de toxice sunt țigările electronice?”, a spus Dr. Michael Blaha, director de cercetare clinica la Centrul  Ciccarone pentru prevenirea bolilor de inima de la Johns Hopkins Medicine din Baltimore.

„Este foarte important de înțeles acest lucru, deoarece evaluăm potențialele beneficii ale țigărilor electronice ca sprijin pentru renunțarea la fumat versus impactul lor în rândul tinerilor nefumători care utilizează țigările electronice ca primul produs din tutun”, adaugă el.

Acest studiu „va fi foarte important pentru o paletă largă de cercetători” a spus Blaha, care nu a fost implicat în studiu, în cadrul unei corespondențe electronice.

“Studiul arată că în vreme ce țigările electronice sunt asociate cu o expunere mai redusă la substanțe toxice decât în cazul utilizării țigărilor tradiționale bazate pe combustie, sunt, în același timp, asociate cu o expunere mai mare decât în cazul opririi sau non-utilizării oricărei forme de tutun. Cu alte cuvinte, țigările electronice sunt mai sigure decât țigările tradiționale, dar nu sunt în sine sigure. Specific, utilizarea țigărilor electronice implică expunerea la componenți organici volatili și metale grele care sunt cunoscute ca fiind asociate bolilor cardiovasculare”, punctează el.