Datele Autoritatăţii de Supraveghere Financiară indică o creştere semnificativă a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă, după primele nouă luni ale anului. Brokerii de asigurare au intermediat cel mai mare volum al tranzacţiilor.
Brokerii de asigurare şi/sau reasigurare au intermediat 65% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, în primele nouă luni ale anului 2019, în creştere faţă de perioada similară a anului 2018, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară.
În urma centralizării raportărilor transmise de companiile de brokeraj, la data de 30 septembrie 2019, se constată o creştere procentuală de 12,36% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă, de la 4,704 miliarde de lei la 5,285 miliarde de lei, scrie Agerpres.
Clasele de asigurări cu cea mai mare pondere
Analizând structura primelor intermediate de brokerii de asigurare şi/sau reasigurare pe clase de asigurări generale, se constată că, în primele nouă luni ale anului 2019, o pondere semnificativă în totalul primelor intermediate pentru asigurări generale o deţin următoarele clase: clasa A10, Asigurări de răspundere civilă pentru vehicule (RCA + CMR) – 52,67% (2,691 miliarde de lei); clasa A3, Asigurări de mijloace de transport terestru (CASCO) – 23,91% (1,222 miliarde de lei); clasa A8, Asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale – 8,53% (435,603 milioane de lei).
Conform ASF, o pondere semnificativă în totalul primelor intermediate în asigurări de viaţă (175,77 milioane de lei) o deţin următoarele clase: clasa C1, Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, în cuantum de 152,654 milioane de lei, respectiv 86,85% din totalul primelor intermediate pentru categoria asigurărilor de viaţă; clasa C3, Asigurări de viaţă şi anuităţi, care sunt legate de fonduri de investiţii (unit-linked), în valoare de 22,781 milioane de lei, respectiv 12,96% din totalul primelor intermediate pentru categoria asigurărilor de viaţă; celelalte clase de asigurări de viaţă au reprezentat 0,19% din primele intermediate pentru această categorie.
Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris prime brute în valoare de de 8,13 miliarde de lei, în primele 9 luni ale anului 2019, în creştere cu aproximativ 9% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior. Conform documentului, piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 80% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare.