Deşi economia românească a înregistrat o performanţă modestă în trimestrul IV, avansând cu 0,3%, aceasta a depăşit uşor aşteptările pieţei şi s-a resimţit pe piaţa valutară printr-o apreciere a leului, spun dealerii. Totodată, se pare că a reapărut interesul străinilor pentru bonduri.
Moneda naţională s-a apreciat uşor azi în raport cu euro la referinţa BNR, cursul coborând cu 0,26 bani (0,06%), până la 4,3844 lei.
"Am avut date PIB care semnalează că economia a evoluat uşor peste aşteptări în trimetrul IV. Piaţa se aştepta la un avans de 0,2%, iar INS a publicat 0,3%. Asta a ajutat leul să evolueze mai bine decât monedele din regiune. În Ungaria, PIB-ul a scăzut cu 2,7% în trimestrul IV, mai mult decât se aştepta piaţa (-2%), iar asta s-a resimţit imediat pe piaţa valutară, unde forintul pierde circa 1% şi afectează şi zlotul (care scade cu 0,6%)", a declarat un dealer pentru Capital.
Astăzi este programată şi o licitaţie cu obligaţiuni de stat. Se redeschide bondul pe 5 ani, cu scadenţă în 2017, iar pe piaţa secundară se manifestă din nou un interes din partea străinilor.
"În plus, leul e ajutat că a reapărut interes din partea străinilor pentru bonduri. Cel de cinci ani se tranzacţionează acum pe piaţa secundară la un randament de 5,70%, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire faţă de zilele trecute când ajunsese la 5,80%", a conchis dealerul.
Dacă faţă de euro leul înregistrează o evoluţie bună, faţă de dolar scade puternic la referinţa BNR, cursul avansând cu 3,39 bani (1,04%), până la 3,2881 lei. Şi asta din cauza scăderii accentuate a euro în raport cu moneda americană.
O creştere importantă a referinţei s-a înregistrat şi pentru francul elveţian, cu circa 1,6 bani, până la 3,5621 lei.