Ministerul britanic de Interne a afirmat în mod repetat ca nu a elaborat prognoze. Luna trecută însă, aminteşte postul britanic, ministrul pentru comunităţi şi administraţie locală, Eric Pickles, a declarat la emisiunea ”Sunday Politics” a BBC că a văzut cifre care estimau cât de mulţi români şi bulgari ar putea veni in Marea Britanie atunci când controalele tranzitorii privind imigraţia vor fi ridicate anul viitor, dar a spus că nu are încredere în ele.
Laburiştii şi revista New Statesman au cerut ulterior acces la informaţii deţinute de autorităţi publice în conformitate cu ”Freedom of Information Act”. Laburiştii au cerut evaluarea potenţialului imigraţiei din România şi Bulgaria, precum şi orice e-mailuri, scrisori, procese verbale şi note legate de aceasta.
Un oficial al DCLG a răspuns, confirmând că departamentul deţine informaţia, dar a spus că aceasta s-ar putea să ramână privată. Normele privind libertatea de informare permit ca unele cereri de informaţii care ar putea inhiba furnizarea de consultanţă fiabilă miniştrilor să fie refuzate.
O sursă a Whitehall /executiv/ a declarat că cifrele au fost prezentate Comisiei pentru afaceri interne a cabinetului atunci când problema a fost discutată în respectiva comisie.
Ministerul de Externe a comandat un raport privind impactul imigraţiei, Institutului National de Cercetare Economică şi Socială/National Institute of Economic and Social Research/. BBC înţelege că proiectul de raport a fost disponibil la Whitehall timp de cel puţin o lună. Guvernul a declarat că intenţionează să publice raportul, deşi nu a precizat când. După cât se pare, raportul nu ar conţine o previziune privind nivelurile imigraţiei.
Controalele tranzitorii, în vigoare din 2007, limitează numărul de bulgari şi români care pot căuta un loc de muncă în Marea Britanie şi alte ţări din UE, dar ele expiră la începutul lui 2014.
În 2004, aminteşte BBC, guvernul laburist de atunci a permis migraţia liberă spre Marea Britanie pentru lucrătorii din statele care au aderat atunci la UE, printre care Polonia, Ungaria şi Republica Cehă. Dar estimările sale, potrivit cărora doar aproximativ 13.000 de persoane urmau să vină în Regatul Unit, s-au dovedit curând greşite, atingând un vârf al migraţiei nete, din UE şi alte părţi, de 252.000 în 2010.
Unele ţări au impus controale tranzitorii pentru a încetini viteza liberei deplasări. Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că dovezile din 2004 scot în evidenţă cât de dificil este să estimezi cu exactitate nivelurile migraţiei.
Sursa: Agerpres
Datele privind potenţialul imigraţiei din România şi Bulgaria învrăjbesc britanicii
15 februarie 2013, 09:44
Ultima modificare în 15 februarie 2013, 11:44
Departamentul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală din Marea Britanie (Department for Communities and Local Government, DCLG) a anunţat că deţine informaţii despre potenţiala imigraţie din România şi Bulgaria, dar ar putea refuza să le facă publice, relatează BBC.
Etichete: bulgari,
imigranti,
Marea Britanie
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook