"Începând cu 1 iulie, toate rapoartele de evaluare care se realizează pentru bănci au o sinteză care trebuie raportată în această bază de date. Sinteza include o descriere succintă a proprietăţii, o încadrare a ei într-una dintre categorii, e curăţată de confidenţialitate, apare o adresă, un cod poştal unde proprietăţile pot fi localizate şi, desigur, valoarea estimată de evaluator. Deci, vom avea o bază de date care va conţine toate opiniile pe care evaluatorii le-au dat. Vom încerca să facem publice, periodic, informaţiile din baza de date, în funcţie şi de cerinţele utilizatorilor", a explicat preşedintele ANEVAR. 

Acesta a adăugat că, în două luni şi jumătate de când baza de date a început să fie funcţională, au fost introduse peste 12.000 de rapoarte de evaluare. 

"Mă aştept ca în viitor unul dintre indicii foarte importanţi pe piaţa imobiliară să provină din această bază de date pentru că vor avea ca element principal standardele de evaluare şi tipul valorii comun de piaţă, estimat de către evaluatori. Am solicitat un audit al acestei baze de date, din perspectiva securităţii ei IT. Vom avea un raport şi un certificat care ne indică nivelul de siguranţă", a mai spus Adrian Vascu. 

Preşedintele ANEVAR a adăugat că la această bază de date va avea acces institutul de cercetare de la ANEVAR, respectiv "oameni care nu sunt evaluatori activi". 

"Baza de date va fi analizată de oameni care au contracte de confidenţialitate stricte. Evaluatorii au acces la toate înregistrările lor, prin urmare îşi pot afla statistica tuturor datelor pe care le vor avea. Totodată, băncile vor avea acces la toate înregistrările care sunt făcute în numele băncii respective. Am promis Băncii Naţionale a României (BNR) – şi ne vom ţine de cuvânt – că vom face periodic un raport destinat BNR, în care vom prezenta toate detaliile aflate în baza de date", a adăugat preşedintele ANEVAR. 

De asemenea, ANEVAR intenţionează să realizeze o bază de date şi pentru valorile fiscale, care să fie operaţională de la 1 ianuarie 2016. 

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România are drept scop organizarea, coordonarea şi autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, reprezentarea şi protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi, asigurarea exercitării independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale şi a unui înalt nivel de calificare profesională, precum şi promovarea standardelor, metodelor şi tehnicilor de evaluare în activitatea evaluatorilor autorizaţi. 

AGERPRES