Dați-ne un sfat legat de cum să oprim veniturile crimei organizate în Europa

Sursa: Dreamstime

Ylva Johansson, comisarul european al afacerilor interne a scris un articol legat de crima organizată din Europa, dar și despre infracțiunile care au avut loc de-a lungul anilor. Totodată, acesta cere sfaturi constructive pentru oprirea veniturilor provenite din crima organizată.

Comisia Europeană lansează o consultare publică cu privire la recuperarea activelor dobândite din activități infracționale, în vederea consolidării instrumentelor care permit autorităților naționale să urmărească, să înghețe și să confiște aceste active. Autoritățile naționale, regionale și locale, organizațiile societății civile, întreprinderile și persoanele fizice sunt invitate să-și exprime opinia privind acest subiect până la data de 27 septembrie 2021. Rezultatele consultării vor fi incluse în viitoarea evaluare și revizuire a regulilor UE privind înghețarea și confiscarea beneficiilor din activități infracționale și privind serviciile de recuperare a activelor.

Cu această ocazie, ziarul „Dnevnik” publică apelul comisarului pentru afaceri interne Ylva Johansson. „Imaginați-vă că tocmai ați retras 100 de euro de la bancomat. Și un hoț vă fură portofelul. Poliția îl prinde. Dar banii au dispărut. Poliția vă returnează un euro. Atât au reușit să recupereze din furt. Iată, asta se întâmplă în Europa cu veniturile crimei organizate, doar că pe o scară de sute de miliarde de ori mai mare.

Criminalitatea organizată este una dintre cele mai mari amenințări la adresa societății noastre, potrivit unuia dintre ultimele rapoarte ale Europol. O amenințare din ce în ce mai profesionistă – formată ca în companiile multinaționale care au lanțuri de aprovizionare complexe – și tot mai profitabilă: a câștigat în jur de 139 miliarde de euro doar în 2019.

1% din venituri sunt confiscate

În prezent, doar 1% din aceste venituri sunt confiscate. În momentul de față, rezultatul meciului societății împotriva criminalității este 1:99. Vreau să schimb acest rezultat cu noi reguli pentru recuperarea a ceea ce s-a furat. Trebuie să urmăm calea banilor. Aceasta este esența noii strategii de combatere a criminalității organizate, pe care am prezentat-o în aprilie. Înainte de toate, trebuie să scindăm puterea crimei organizate. Infractorii își folosesc profiturile infracționale pentru a-și cumpăra prestigiu. Pentru a-și cumpăra case de lux, mașini de mare viteză, iahturi și elicoptere scumpe.

Ei folosesc acești bani pentru a cumpăra respect. Se infiltrează în partea legală a economiei. 80% dintre grupurile de criminalitate organizată se ascund în spatele unei afaceri complet legale. Infractorii investesc în companii de construcții, restaurante și hoteluri, comerț cu ridicata și cu amănuntul cu diamante și bijuterii, dar și cu alimente, flori, petrol, pentru a spăla veniturile din infracțiunile lor aflate la o scară fără precedent. Cei care se ocupă profesionist de spălarea de bani folosesc sisteme financiare ilegale paralele pentru ca plățile infracționale să rămână invizibile, folosind adesea criptomonede pentru asta. Infractorii folosesc aceste venituri pentru a cumpăra arme, pentru a comite crime din ce în ce mai brutale. 60% dintre aceștia recurg la violență pentru a șantaja și ucide.

Ei își folosesc profiturile criminale pentru a cumpăra putere. 60% din grupările infracționale sunt implicate în corupție – un angajat trebuie să închidă ochii pentru o mită de câteva bancnote, până la închiderea ochilor pentru plăți de milioane de euro pentru un „serviciu”. Aceste lucruri slăbesc societatea și statul de drept. Vreau să luăm banii de la criminali și să îi returnăm victimelor acestora și societății. Activitățile infracționale nu ar trebui să fie o afacere profitabilă. Și acest lucru este deosebit de important în perioade de pandemie.

Europa va cheltui 750 de miliarde de euro în următorii cinci ani pentru a-și reveni în urma coronavirusului. Aproximativ același este profitul criminalilor din Europa în această perioadă. Și aceștia sunt bani de care avem nevoie pentru medicamente, vaccinuri, pentru a merge la spitale. Pentru a crea locuri de muncă și creștere economică. Ajutată de Europol și Eurojust, poliția din Europa confiscă deja active – de exemplu pentru a destructura rețele de trafic de droguri, fraude cu TVA și piramide financiare.

Dar trebuie să facem mai mult. Scopul meu este să dezvoltăm investigațiile financiare; acestea trebuie să devină parte a oricărei investigații asupra criminalității organizate – susținută de Centrul European pentru Criminalitate Financiară și Economică din cadrul Europol. Trebuie să înghețăm și să confiscăm mai mulți bani câștigați din infracțiuni.

În particular, am în vedere:

– atribuții pentru înghețare de urgență a activelor pentru a împiedica infractorii să le transfere în străinătate,

– confiscarea activelor infracționale, chiar și atunci când acestea nu sunt legate de o infracțiune concretă – confiscarea, în anumite condiții, a activelor fără o condamnare definitivă – de exemplu, atunci când infractorul este mort, a fugit sau este de negăsit,

– extinderea ariei tipurilor de infracțiuni în care trebuie confiscate active; în prezent nu există reguli pentru confiscarea profiturilor din contrabanda cu arme, spălare de bani sau infracțiuni împotriva mediului,

– garantarea faptului că activele înghețate nu se depreciază: procedurile penale pot dura mai mulți ani, timp în care valoarea locuințelor sau a mașinilor scade brusc,

– statistici mai bune pentru a urmări progresul real.

Vreau reguli mai bune pentru despăgubirea victimelor. Vă amintiți exemplul de la început? De fapt, voi veți fi norocoși chiar dacă veți primi un singur euro înapoi.

Regulile noastre de recuperare vor respecta pe deplin drepturile fundamentale ale omului, în special prezumția de nevinovăție și dreptul la proprietate.

Avem nevoie de o abordare europeană pentru confiscarea activelor

Pe piețele noastre financiare integrate, banii pot trece frontierele foarte repede. Banii murdari, inclusiv. Aproape 70% din rețelele criminale operează în mai mult de 3 țări. Infractorii folosesc brokeri și bancheri ilegali, pentru a-și spăla veniturile în toată Europa și în afara acesteia.

Am nevoie de ajutorul dvs. pentru a ne forma politica de recuperare a activelor. Cu această consultare publică, eu caut sfaturi. De la oamenii legii, judecători, procurori, dar și de la organizații neguvernamentale și reprezentanți ai sectorului civil.

Vreau să învăț de la voi:

– care sunt obstacolele în calea recuperării efective și confiscării într-o altă țară

– ce ar trebui să facem pentru a-i priva pe infractori de veniturile lor ilegale?” (…)