Într-un an în care tranzacţiile sunt la un nivel minim, există un loc în care investitorii din sectorul online se întâlnesc cu antreprenori aflaţi în căutare de capital pentru dezvoltare. Primul mariaj e în faza de negociere.
Când Călin Ştefănescu lansa, în urmă cu un an, site-ul de recrutare Tjobs.ro nu îşi imagina că va veni aşa de repede ziua în care va negocia vânzarea unui pachet de acţiuni cu două fonduri de investiţii de renume. Antreprenorul, care a investit deja 100.000 de euro în Tjobs.ro, doreşte să dezvolte proiectul la nivel naţional, iar pentru a-şi pune planurile în aplicare în numai câteva luni are nevoie de capital suplimentar. „Ne putem dezvolta şi singuri, într-un an de zile, dar vrem să fim acolo în câteva luni“, spune Călin Ştefănescu. A testat piaţa la VentureConnect, un club în care se reunesc, periodic, investitorii şi antreprenorii din domeniul online, lansat anul acesta de casa de avocatură Biriş Goran. Iniţiativa se adresează antreprenorilor din domeniul IT şi online care au o afacere ce necesită o investiţie de minimum 100.000 de euro, dar şi celor care caută investiţii de milioane de euro. „Am fost la forum mai mult pentru a testa valoarea firmei şi acum suntem în discuţii cu două fonduri de investiţii“, mărturiseşte el. Şi-ar dori să atragă circa 750.000 de euro pentru 10 – 15% din acţiunile firmei, iar negocierile au început.
Acesta nu este primul proiect online autohton aflat în căutare de investitori. „Antreprenorii participanţi la evenimentul inaugural al forumului au primit un feedback extrem de util din partea investitorilor, mergând până la detalierea informaţiilor care trebuie să apară pe slide-urile prezentării unui proiect pentru a fi atractivă pentru un investitor“, explică Ana Maria Andronic, Senior Associate la Biriş Goran. Sunt selectaţi să participe la forum acei antreprenori care pot demonstra că au o structură clară de venituri şi care au o afacere care prezintă potenţial de creştere şi de dezvoltare şi se adresează unei pieţe suficient de mari pentru a fi atractive pentru investitori.
La shopping de mici proiecte online
Iar acestea sunt două atuuri pe care Călin Ştefănescu nu a avut dificultăţi în a le demonstra. Şi asta pentru că platforma sa de recrutare este axată în principal pe prezentarea de oferte de muncă în străinătate, pentru care se primesc tot mai multe aplicaţii. Veniturile vin atât din plăţile efectuate de angajatori, cât şi din publicitatea online.
Aproximativ aceleaşi caracteristici le-a avut şi proiectul lui Şerban Ciuşcă, pasiunea.eu. „Etapa a treia a internetului va fi a reţelelor sociale tematice“, explică el potenţialul proiectului său, bazat pe atragerea internauţilor care doresc să-şi dezvolte pasiunile sau doresc să descopere hobby-uri noi. „Aşa cum televiziunile au virat de la cele generaliste la cele tematice, aşa vor vira reţelele sociale“, mai spune el. Până acum, a investit în proiectul său circa 200.000 de euro, iar pentru a-l dezvolta ar avea nevoie de circa 400.000 de euro. „Suma poate fi recuperată în maximum trei ani doar prin rezultatele proiectului, dar un exit ar multiplica-o“, spune el.
Este momentul actual cel mai potrivit pentru o astfel de iniţiativă? Fondatorii spun că piaţa este încă în dezvoltare şi cu siguranţă există potenţial semnificativ de creştere. „Ne aşteptăm ca numărul de proiecte să crească simţitor în perioada ce va urma, începând cu a doua parte a anului curent şi cel mai probabil în cursul anului viitor“, a mai spus Ana Maria Andronic. La prima întâlnire VentureConnect, organizată la mijlocul lunii iunie, au fost prezentate nouă proiecte.
Bursa antreprenorilor în IT
VentureConnect a fost lan-sat anul acesta, fiind fondat de casa de avocatură Biriş Goran. Forumul are un Advisory Board, ai cărui membri includ investitori şi antreprenori cunoscuţi din sectorul IT, precum Marius Ghenea, Radu Georgescu, Orlando Nicoară, Dragoş Rouă, Ana Maria Andronic şi Dan Vişoiu, ultimii doi fiind asociaţi ai Biriş Goran. Primul forum a fost organizat la începutul lunii iunie (foto), iar printre investitorii care au participat s-au numărat BlueSky Capital din Franţa, Fraser Finance (Marea Britanie), Oresa Ventures, Entreprise Investors şi Credo Ventures.