Adrian Negrescu atrage atenția cu privire la datoria externă a României

Adrian Negrescu a explicat că problema nu este neapărat legată de faptul că ne împrumutăm, ci de dobânda foarte mare pe care o plătim (cea mai mare din UE) și, mai ales, de modul în care sunt folosiți banii respectivi.

„Datoria externă totală a României continuă să crească şi în noiembrie 2024 a sărit pragul de 200 miliarde euro. În condiţiile în care MFP estimează că, în acest an, vom avea nevoie să împrumutam peste 46 mld. de euro, este posibil să trecem de 250 de miliarde. Am spus-o în repetate rânduri. Problema nu este neapărat că ne împrumutăm, ci la ce dobândă (cea mai mare din UE) şi, mai ales, la ce folosim banii”, a scris acesta pe Facebook.

Economistul a afirmat că, în ultimii cinci ani, România a împrumutat mai mult de 200 de miliarde de euro, iar majoritatea acestor fonduri au fost direcționate către pensii și salarii. În plus, a subliniat că investițiile nu reprezintă nici măcar 15% din suma împrumutată și că, din acești bani, „în afară de stadioane, săli de sport/nunți și alte proiecte fără un impact real în economie”, foarte puțini bani au fost alocați pentru infrastructura de transport, educație, sănătate sau infrastructura militară.

Adrian Negrescu a avertizat că există semnale tot mai alarmante privind îngustarea marjei de creditare a României. Potrivit acestuia, un număr tot mai mare de investitori evită țara noastră, din cauza lipsei unei strategii coerente în gestionarea datoriei publice și a deficitului bugetar.

„Altfel spus, prosperitatea clamată de politicieni a fost indusă artificial cu perfuzii financiare din împrumuturi. O dovadă de inconştienta administrativă, calea sigură către un blocaj financiar de proporţii. Deja există semnale din ce în ce mai alarmante legate de îngustarea marjei de creditare a României. Sunt tot mai mulţi investitori care evită România din cauza lipsei unei strategii coerente de gestionare a datoriei publice, a deficitului bugetar. De la perfuziile cu bani de împrumut riscăm în curând să ajungem direct la terapie intensiva şi electroşocurile asigurate de FMI”, a scris Negrescu.

Datoria externă a României a ajuns la 202,4 miliarde de euro

Amintim că datoria externă totală a României, care include atât sectorul public, cât și cel privat, a crescut cu 19,2 miliarde de euro în primele unsprezece luni ale anului 2024, ajungând la 202,4 miliarde de euro.

Datele publicate de Banca Națională a României (BNR) referitoare la datoria externă totală a țării arată o creștere semnificativă față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului 2023.

Din totalul datoriei externe, administrația publică a înregistrat o creștere de 16%, ajungând la 106 miliarde de euro. În același timp, societățile care acceptă depozite, cu excepția băncii centrale, au raportat o datorie de 13,7 miliarde de euro, în creștere față de 12,8 miliarde de euro la sfârșitul anului 2023.

Volumul total al datoriei externe a ajuns la 153 miliarde de euro, înregistrând o majorare de 18 miliarde de euro în perioada analizată. Din această sumă, creditele intra-grup au crescut de la 47,3 miliarde de euro la 49,2 miliarde de euro. Mai multe puteți citi aici.