Ultima dată când raportul datorie-PIB a fost mai mare decât atât s-a întâmplat în 1995.

Împrumuturi nete acordate guvernului au reprezentat 5,5% din PIB-ul Ungariei, în perioada de 12 luni încheiată în septembrie. Împrumuturi nete ale populaţiei au coborât cu 5,7%. Transferurile de capital de la gospodării la stat, ca urmare a retragerilor de la fondurile private de pensii (în valoare de 9,6% din PIB-ul anual), înregistrate în primele trei luni din anul 2011, au avut un efect semnificativ asupra capacităţii de creditare pentru stat şi populaţie, arată cotidianul Portfolio.hu.

Prim-ministrul Viktor Orban a naţionalizat fondurile private de pensii pentru a reduce nivelul ridicat al datoriei. Măsura a afectat încrederea investitorilor şi a slăbit forintul, având ca rezultat o creştere a datoriei.

Forintul a scazut, în a doua jumătate a anului 2011, cu 16 la sută în raport cu euro, cea mai slabă performanţă în rândul a peste 170 de monede monitorizate de Bloomberg.

Banca centrală "încearcă să compare mere cu pere, din moment ce Produsul Intern Brut se măsoară în forinţi, în timp ce o parte semnificativă a datoriei este în valută străină", a declarat Gabriella Selmeczi, purtător de cuvânt al partidului lui Orban, Fidesz.

În septembrie, datoria consolidată brută la valoare nominală, calculată conform criteriilor UE, s-a situat la 22.931 forinţi (73 miliarde de euro) sau 82,6% din PIB