Ar trebui să fim îngrijoraţi din cauza creşterii nivelurilor datoriei în lume? Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, gândeşte în acest sens, afirmând că „nivelurile datoriei în economia globală continuă să provoace îngrijorare”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Potrivit datelor firmei de consultanţă McKinsey, din 2007 până la mijlocul anului 2014, nivelurile datoriei în lume au sărit de la 57 de trilioane de dolari la 199 de trilioane de dolari.
Privind la China în particular, ministrul german de Finanţe a notat că datoria s-a cvadruplat din 2007 până acum. Potrivit lui Schauble, „creşterea Chinei este clădită pe datorii, în urma boom-ului pieţei imobiliare şi a „sistemului bancar din umbră”.
Potrivit datelor firmei de consultanţă McKinsey, datoriile totale restante ale Chinei au crescut de la 7,4 trilioane de dolari în 2007 la 28.2 de trilioane de dolari în 2014. Această cifră, exprimată ca procent din PIB, echivalează cu 282% din producția totală, mai mare decât alte ţări din G20, cum ar fi SUA, Canada, Germania, Coreea de Sud și Australia.
Cu încetinirea Chinei și așteptările privind o mai mare relaxare fiscală şi monetară în creștere de la o zi la alta, problemele ridicate de Schaeuble se pot amplifica.