Această decizie a fost luată după ce preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a prezentat punctul de vedere al Băncii Naţionale a României, acela că a identificat "date suplimentare care indică faptul că România nu are creanţe faţă de Germania".
Înfiinţarea comisiei urma să fie aprobată de plenul Senatului.
Demonstrarea datoriei pe care nemţii o au către România este un demers al doctorului în economie Radu Golban, un român stabilit în Elveţia. Propunerea de constituire a Comisiei a venit după ce economistul a înaintat conducerii Senatului, în data de 26 octombrie, o scrisoare referitoare la existenţa acestei datorii.
În scrisoarea respectivă se semnalizează că "în perioada subordonării României de către Germania hitleristă, s-a încheiat, în 1935, acordul pentru reglementarea plăţilor între Imperiul German şi Regatul României, prin care se stabilea ca plăţile, provenind din schimbul de mărfuri şi din alte obligaţii de stat şi particulare, să fie efectuate bilateral între BNR şi Casa de Compensaţie germană din Berlin.
Printr-o clauză instituită în 1940, BNR a fost obligată să achite exportatorii din România chiar dacă sumele necesare pentru acestea depăşeau vărsămintele în lei ale importatorilor. La nivelul anului 1944, soldul activ pentru România rezultat ca urmare a operaţiunilor de cliring bilateral depăşea un miliard de mărci imperiale", se menţionează în documentul citat.
"Am găsit solduri neachitate a Casei de Compensaţie, la finele anului 1944, de 1.126.000 mărci imperiale. Înainte de obţinerea datelor am ştiut că a existat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începând cu anii 30 un model monetar de colaborare europeană numită Uniunea de Clearing", a spus Golban la o emisiune TV cu ceva timp în urmă.
Practic, datoria reprezintă soldul aferent relaţiilor comerciale româno-germane derulate în baza acordului de cliring din anul 1935.
Citește și Dovada că nemţii sunt datori României. VEZI aici actul
Datoria Germaniei către România. Ce spun nemții
Datoria nemţilor către România: Poziţia şocantă a statului – S-a refuzat negocierea?
Liviu Voinea despre datoria nemților către România: "Vom constata brusc că poate avem şi noi de dat altora mai mult"
Românii nu au renunțat niciodată la datoria pe care o au de primit de la nemți