Datoria oraselor umple conturile bancilor si fondurilor

Primariile vor emite anul acesta obligatiuni municipale in valoare de circa 100 de milioane de lei Investitorii institutionali pandesc obligatiunile administratiilor locale pentru ca au randamente superioare celor corporative si depozitelor bancare. Din acest motiv nici nu ajung sa fie tranzactionate la bursa. Desi oricine are acces la obligatiunile emise de administratiile locale, acestea ajung sa fie impartite, de regula, intre fonduri mutuale si banci. Sunt putine persoane fizic

Primariile vor emite anul acesta obligatiuni municipale in valoare de circa 100 de milioane de lei

Investitorii institutionali pandesc obligatiunile administratiilor locale pentru ca au randamente superioare celor corporative si depozitelor bancare. Din acest motiv nici nu ajung sa fie tranzactionate la bursa.




Desi oricine are acces la obligatiunile emise de administratiile locale, acestea ajung sa fie impartite, de regula, intre fonduri mutuale si banci. Sunt putine persoane fizice care fac o astfel de investitie, de altfel cu risc minim si foarte profitabila. Piata obligatara romaneasca este inca in faza de pionierat, insa nu ii lipseste atractivitatea. Randamentul obligatiunilor municipale este superior celui asigurat de depozitele bancare si de obligatiunile corporative, sustin analistii.



“Majoritatea primariilor au lansat obligatiuni pentru prima data, iar pentru a avea garantia incheierii cu succes a unei emisiuni pilot s-a mers pe un randament suficient de atractiv”, declara Adi Lupsan, analist la Intercapital Invest. Administratiile locale au utilizat, in general, un cupon la trei luni (dupa formula ratelor interbancare BUBID+BUBOR/2), la care au adaugat o prima de risc de 2-3%. “Acesta este motivul pentru care, desi gradul de risc al obligatiunilor municipale este considerat mai scazut, randamentele sunt totusi superioare obligatiunilor corporative, situatie oarecum atipica”, afirma Lupsan. Obligatiunile emise de administratiile locale concureaza cu succes depozitele bancare, pe fondul tendintei de scadere a dobanzilor oferite de banci. “Cred ca anul acesta, randamentul mediu adus de obligatiunile municipale va fi de 8%, in conditiile in care bancile vor plati la depozite in medie 5-6%”, estimeaza Viorel Udma, presedintele firmei de consultanta financiara VMB Partners.












Pentru a avea garantia incheierii cu succes a unei emisiuni, primariile au mers pe un randament suficient de atractiv.



Adi Lupsan, analist la Intercapital Invest






Interesul fata de obligatiunile municipale provine nu doar din randamentul bun, ci si din riscurile minime de neplata. Rambursarea banilor investiti plus dobanzile este garantata de primarii, a caror putere financiara se bazeaza pe veniturile obtinute din impozitele locale incasate. Emisiunile de obligatiuni fac parte din datoria publica a primariei si sunt garantate conform unui acord incheiat intre emitent si investitori, acord inregistrat in Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare. Acordul de garantare are prioritate inaintea altor eventuale revendicari financiare catre administratia locala emitenta, de unde si riscul scazut al acestor instrumente de investire.
Analistii sustin ca numarul emisiunilor de obligatiuni municipale si valoarea acestora vor creste in urmatorii ani. Daca in 2005 s-au facut ultimele salturi calitative, 2006 va marca evolutii cantitative. Anul trecut, Alba Iulia a lansat prima emisiune de obligatiuni cu maturitate de 20 de ani, iar primaria Capitalei a lansat prima emisiune internationala, in valoare de 500 milioane de euro, obligatiunile fiind tranzactionate cu succes pe piata de capital londoneza.




Anul acesta, nivelul mediu al emisiunilor de obligatiuni municipale va ajunge la aproximativ 100 de milioane de lei, iar maturitatea de 20 de ani va tinde sa se generalizeze”, este de parere presedintele VMB Partners. Sunt aspecte care ridica optimismul brokerilor in privinta cresterii lichiditatii acestor instrumente cu venit fix la bursa.
In prezent, valorile emisiunilor de obligatiuni municipale se situeaza intre 3 si 20 de milioane de lei. Tranzactiile la bursa cu astfel de titluri sunt practic inexistente, deoarece investitorii le tin pana la maturitate tocmai datorita randamentului bun. Cresterea lichiditatii obligatiunilor este conditionata de majorarea maturitatii emisiunilor peste termene de zece ani, de marirea sumelor imprumutate si de aparitia altor fonduri, precum cele de pensii, care vor trebui sa-si rebalanseze din cand in cand portofoliile.


In plus, primariile vor putea sa-si ridice plafonul de indatorare de la 20% la 35%, potrivit modificarilor propuse la Ordonanta nr. 45 privind finantele publice locale. Proiectul nu a trecut inca de Parlament. Noile prevederi legislative vor determina tot mai multe consilii judetene sa imprumute sume semnificative, prin intermediul obligatiunilor, pentru diverse proiecte locale.
Din 2001 pana in prezent, s-au lansat aproximativ 40 de emisiuni de obligatiuni municipale, ponderea in capitalizarea pietei obligatare fiind de 25%. Pe alte piete est-europene, ponderea este mult mai mica, insa este contrabalansata de capitalizarile foarte mari, de 80-90%, ale bonurilor de tezaur, cum este cazul Poloniei.