Datoria publică a Italiei a atins un nou nivel record în luna mai, de 1.827,1 miliarde de euro, a anunţat marţi Banca Italiei, transmite AFP.

Datoria de stat a Italiei a crescut cu aproape 15 miliarde de euro faţă de precedentul record, din luna aprilie, de 1.812,79 miliarde de euro. În 2009, datoria publică a Italiei a ajuns la 115,8 la sută din PIB, anul acesta valoarea sa fiind estimată de guvern la 118,4 la sută din PIB.

În vederea asanării finanţelor publice ale ţării şi calmării pieţelor, guvernul condus de Silvio Berlusconi a adoptat la finalul lunii mai un plan de austeritate bugetară, care prevede economisirea a 24,9 miliarde euro până în 2012 şi reducerea la 2,7 la sută a deficitului public în acel an, în urma îngheţării salariilor angajaţilor bugetari, limitării pensionării anticipate şi tăierii cheltuielilor cu aparatul de stat.

Planul adoptat de guvern are în vedere şi combaterea evaziunii fiscale, estimată la circa o treime din PIB, atingând însă niveluri de peste 60 la sută în unele regiuni sudice, cum ar fi Sicilia şi Calabria.

SURSA: Agerpres