Oficiul Național de Statistică a dezvăluit miercuri că datoria netă a sectorului public din Marea Britanie a depășit 100% din produsul intern brut al țării în luna mai, în principal din cauza unor împrumuturi mai mari decât cele anticipate.
Excluzând datoria băncilor controlate de stat, datoria netă a sectorului public s-a situat la 2.567.000 miliarde de lire sterline (3.280 miliarde de dolari), echivalentul a 100,1% din produsul intern brut.
Pentru prima dată din 1961, datoria a depășit 100% din PIB, deși a depășit pentru scurt timp această valoare în timpul pandemiei COVID-19, înainte de a fi ajustată în jos.
Potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS), împrumuturile guvernamentale s-au ridicat în luna mai la 20,045 miliarde de lire sterline. Un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor a indicat că împrumuturile nete ale sectorului public, excluzând băncile de stat, au fost de 19,5 miliarde de lire sterline.
Salariile din Marea Britanie au înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimii 20 de ani
BBC și Reuters relatează că, potrivit datelor publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), salariile din Marea Britanie au înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimii 20 de ani, excluzând pandemia. Această evoluție a sporit așteptările privind o potențială majorare a ratei dobânzii de către Banca Angliei (BoE).
În perioada februarie-aprilie 2023, creșterea reglementată a salariilor în Marea Britanie a atins 7,2%, depășind previziunile analiștilor, care estimau o creștere de 6,9%. Atunci când sunt incluse bonusurile, salariile au prezentat o rată anuală de creștere de 6,5%. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că rata inflației în aprilie s-a situat la 8,7%.
Banca Angliei a implementat o creștere de 12 ori a ratelor dobânzilor începând cu anul 2021
Banca Angliei a emis o declarație de prudență cu privire la rolul pe care îl joacă creșterea salariilor în determinarea inflației ridicate din Regatul Unit. În încercarea de a limita escaladarea prețurilor, Banca Angliei a implementat o creștere de 12 ori a ratelor dobânzilor începând cu anul 2021.
Datele privind salariile din aprilie au fost influențate în special de impactul substanțial al creșterii salariului minim, după cum a subliniat Andrew Hunter de la Adzuna. Mai exact, pentru persoanele cu vârsta de 23 de ani și peste, salariul minim a crescut la 10,42 lire sterline pe oră în aprilie.
„Aproape două milioane de angajaţi din Marea Britanie au primit o majorare de aproape 10% a salariilor în această primăvară”, a explicat Hunter.
Scădere a ratei șomajului de la 3,9% la 3,8%
În perioada februarie-aprilie 2023, s-a înregistrat o scădere a ratei șomajului de la 3,9% la 3,8%, depășind așteptările analiștilor de creștere la 4%. În special, numărul persoanelor care se confruntă cu șomajul pe termen lung din cauza bolii a atins un nivel record de 2,6 milioane, în timp ce numărul persoanelor angajate a atins, de asemenea, un nivel record de 33,1 milioane.
În plus, s-a înregistrat o creștere de 250.000 de angajați între februarie și aprilie 2023, depășind creșterea de 162.000 de persoane preconizată de analiști.