Scădere uşoară a datoriei publice a României, în luna aprilie, raportat la luna precedentă. Iată ce indică datele oficiale cu privire la evoluţia datoriei publice, dar şi la locul ocupat de România în clasamentul UE la acest capitol.
Datoria publică a României a scăzut uşor până la 49% din PIB
Astfel, datoria publică s-a situat în aprilie 2023 la 712 miliarde de lei, în scădere de la 715 miliarde cât era în martie, respectiv o scădere de la 49,2% la 49% pondere în PIB.
Din fericire, datoria publică rămâne sub 50%, acesta fiind pragul la care Guvernul României ar fi obligat să ia măsuri pentru reducerea datoriei, potrivit prevederilor din legea responsabilității fiscal-bugetare.
Scăderea înregistrată în luna aprilie este un fenomen de scădere a soldului creditelor guvernamentale mai rar întâlnit, în special de la debutul pandemiei de coronavirus din urma cu trei ani.
La sfârşitul anului 2019, România avea o datorie de numai 35% din PIB, cel mai redus nivel de la nivelul ţărilor Uniunii Europene. Ca valoare, datoria se situa la 373 miliarde de lei, aproximativ jumătate faţă de nivelul actual.
Apoi, în martie 2020, datoria publică a sărit în aer, ajungând în prezent la 49% din PIB, o valoare oricum mică raportată la cele mai multe ţări din UE. Unele ţări europene au un nivel de îndatorare de peste 100% din PIB.
La acest moment, economiştii recomandă prudenţă, pentru că nu putem compara capacitatea de rambursare a unei economii precum Italia, care are o datorie publică de 150% din PIB, dar un PIB de peste 2.000 mld. de euro şi venituri din taxe de peste 40% din PIB, cu capacitatea de rambursare a României, cu un PIB de sub 300 mld. de euro şi venituri de 27% din PIB.
Aurelian Dochia: Poate că un prag important ar fi 60%, este limita admisă de reglementările UE
Analistul economic Aurelian Dochia a explicat recent pentru RFI ce reprezintă pentru economie pragul de indatoare de 50% din PIB.
„Este un prag pe care l-am creat noi, în discuțiile noastre. Nu exista un prag semnificativ la 50%. Poate că un prag important ar fi 60%, este limita admisă de reglementarile UE, în legătură cu îndatorarea țărilor.
La 50% este mai degraba un nivel simbolic, care trezește o anumita emoție sau e prilej de discuție. În sine nu reprezintă nimic. Asta nu înseamnă că datoria nu este importantă, dar chiar și cu un nivel de 50% sau 50,1% cât este acum, România este între țările europene cu un nivel scăzut al datoriei publice.
Modul în care a evoluat acest nivel în ultimii ani a fost influențat, nu numai de deficitul bugetar și imprumuturile care au fost făcute pentru finanțarea acestui deficit bugetar, si de ritmul creșterii economice. Pentru că, dacă România continuă să aibă un ritm de creștere ridicată, atunci s-ar putea să ajungă din nou să treacă sub 50%”, a afirmat economistul.