Datoria Statelor Unite va ajunge la 13.600 de miliarde dolari anul acesta, şi ar putea creşte la 19.600 de miliarde dolari până în 2015, conform estimărilor unui raport al Departamentului Trezoreriei către Congresul american, informează Reuters.

Conform raportului, datoria de stat a SUA va creşte la 102 la sută din PIB până în 2015, de la 93 la sută din PIB anul acesta.

„Experţii economici ai preşedintelui spun că o creştere a PIB-ului de unu la sută poate crea aproape un milion de locuri de muncă şi că ei sunt de părere că unu la sută din PIB pierdem, din cauza efectului de frânare pe care îl are datoria de stat asupra economiei”, a declarat reprezentantul republicanilor, Dave Camp, care a publicat raportul.

Datoria Statelor Unite a crescut rapid, odată cu criza economică mondială şi cu ajutoarele oferite de statul american pentru băncile de pe Wall Street, războaiele din Afganistan şi Irak, precum şi pachetele de stimulare a economiei.

Datoria totală a Statelor Unite include obligaţiile faţă de programul de securitate socială şi alte fonduri guvernamentale. Valoarea datoriei deţinute de investitori, care include China şi alte ţări, precum şi investitori privaţi şi fonduri de pensii, va creşte la aproximativ 9.100 de miliarde de dolari anul acesta, de la 7.500 de miliarde de dolari în 2009.

Până în 2015, datoria publică netă va creşte la aproximativ 14.000 de miliarde de dolari, sau 73 la sută din PIB, precizează raportul.

SURSA: Agerpres