Atât de mare, încât „ulii bugetari” din cadrul Camerei Reprezentanților, în încercarea de a controla cheltuielile guvernului, ar putea declanșa o închidere guvernamentală începând cu data de 1 octombrie. Această închidere ar putea să administreze o lovitură unei economii care se confruntă deja cu prețuri ridicate la benzină, greve ale muncitorilor din industria auto și o inflație ridicată, crescând posibilitatea unei recesiuni.
Dar, după cum subliniază Moneywise, deficitele guvernamentale nu funcționează ca o datorie a gospodăriilor unde oamenii nu au altă variantă decât să plătească, așa cum susține editorialistul New York Times și economistul laureat al Premiului Nobel, Paul Krugman, într-un comentariu publicat în luna mai. Această cifră de 33 de trilioane de dolari, nu este atât de înfricoșătoare pe cât pare.
Datoria SUA a ajuns la 33.000 trilioane de dolari
„Guvernele nu funcționează la fel ca oamenii. Trebuie să-și achite datoriile – să plătească dobânda și să ramburseze banii când obligațiunile ajung la scadență – dar nu trebuie neapărat să le plătească; pot emite noi obligațiuni pentru a plăti și chiar se pot împrumuta pentru achita dobânda, atâta timp cât datoria totală nu crește prea mult, mai repede decât veniturile”, a scris Krugman în NY Times.
Krugman își susține teza într-un mod convingător, deși este ușor de înțeles de ce atât de mulți americani sunt speriați de cifra actuală a datoriei, în timp ce politicienii transformă problema datoriei într-un meci politic. Deficitul bugetar – diferența dintre ceea ce cheltuiește guvernul și ceea ce încasează- a ajuns la 1.500 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului fiscal, o creștere de 61% față de anul trecut. Recenta creștere a ratelor dobânzilor a făcut mai costisitor pentru guvern să plătească ceea ce datorează. De aceea, un guvern închis, fără un plan de rambursare a datoriei, ar înrăutăți problema.
Cât de mare este, de fapt, datoria SUA
Iată câteva modalități de a pune în perspectivă nivelul actual al datoriei SUA, de aproximativ 33 de trilioane de dolari:
- Este cu 22% mai mare decât produsul național brut al SUA la 30 iunie (aproximativ 27 trilioane de dolari).
- Este de șase ori mai mare decât datoria SUA din anul 2000 (5,6 trilioane de dolari). Rambursată fără dobândă, la rata de 1 milion de dolari pe oră, suma de 33 de trilioane de dolari ar avea nevoie de mai mult de 3.750 de ani
Dar din punctul de vedere al datoriilor, compararea datoriei guvernului federal cu a unei familiii de patru persoane nu funcționează. Asta pentru că principiile finanțelor personale nu se aplică modului în care cheltuiesc guvernele. Data de 30 septembrie marchează sfârșitul anului fiscal, iar legislatorii vor trebui să finalizeze un acord bugetar pentru 2024 până la 1 octombrie pentru a evita o închidere a guvernului. Dar nici unul dintre cele 12 proiecte de lege de alocare necesare pentru finanțarea guvernului nu a trecut încă prin Congres, ceea ce face puțin probabil ca un plan să fie adoptat până la termenul limită.
Datoria crește, dar și veniturile cresc
Există o explicație pentru care guvernul nu trebuie să-și plătească datoria, în timp ce o familie este obligată să facă asta? Iată ce spune Krugman: „Veți îmbătrâni și, în final, veți muri. Nu și un guvern”. Cu alte cuvinte, capacitatea Statelor Unite sau a oricărei națiuni suverane de a-și gestiona datoria se rezumă la o întrebare: mai poate produce venituri pentru a-și îndeplini obligațiile? Aici intră în joc noțiunea ”servicing debt”, în locul plății integrale.