Într-un discurs către naţiune rostit luni seara în direct de la Casa Albă, Obama a estimat că atitudinea republicanilor în dezbaterea privind datoria a dus la un impas ”periculos”. El a făcut apel la compatrioţii săi să facă presiuni asupra Congresului, unde adversarii săi sunt majoritari în Camera Reprezentanţilor.

”Le-am spus liderilor celor două partide că trebuie să ajungă la un compromis în următoarele zile, care ar putea fi adoptat de cele două camere ale Congresului şi eu l-aş promulga. Sunt sigur că vom putea ajunge la acest compromis”, a dat asigurări preşedintele.

După săptămâni de negocieri furtunoase, republicanii şi aliaţii democraţi ai lui Obama, care deţin majoritatea în Senat, sunt în continuare pe poziţii opuse în legătură cu modalităţile unui plan de reducere a deficitelor care să însoţească un acord privind creşterea plafonului datoriei, care a atins în mai limita de 14.300 miliarde de dolari.

Obama a respins o propunere republicană de creştere temporară a plafonului datoriei, estimând că aceasta ar duce la o repetare a crizei în următoarele şase luni.

”Acesta nu este un mod de a conduce ţara cea mai mare din lume. Este un joc periculos pe care noi nu l-am jucat niciodată înainte şi pe care nu putem să ne permitem să-l jucăm acum”, a spus preşedintele american.

Liderul Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, l-a acuzat pe Obama de intransigenţă faţă de soluţiile avansate de partidul său. ”Adevărul trist este că preşedintele vrea un cec în alb”, a declarat Boehrer, promiţând că va supune în Senat, apoi lui Obama, un text de lege pentru a evita incapacitatea de plată. ”Dacă preşedintele promulgă legea, atmosfera de ‘criză’ pe care el a provocat-o va dispărea”, a mai spus Boehrer.
SURSA: Agerpres