Potrivit acestei surse, citată de AFP, John Boehner a declarat într-o conferinţă telefonică cu alţi oficiali republicani că speră ca discuţiile dintre Congres şi Casa Albă să conducă la un compromis până duminică după-amiază, înainte de redeschiderea pieţelor financiare în Asia luni dimineaţă.

Boehner, care a anunţat vineri blocarea negocierilor înainte de a discuta din nou sâmbătă cu preşedintele Barack Obama, ‘este conştient de preocupările legate de pieţele asiatice’, a declarat unul dintre consilierii săi.

Potrivit unui participant la conferinţa telefonică, Boehner a cerut taberei sale să rămână unită. El a explicat de asemenea că negocierile cu Casa Albă se poartă asupra unui proces în două etape pentru a reduce cheltuielile statului federal cu 3.000 la 4.000 de miliarde de dolari.

Republicanii cer aceste reduceri de cheltuieli în schimbul acordului lor pentru a ridica plafonul datoriei Statelor Unite, ce depăşeşte 14.000 de miliarde de dolari.

Obama este gata să sacrifice anumite cheltuieli cu caracter social dar cere în schimb creşterea impozitării pe cei mai bogaţi, însă republicanii i se opun categoric.

În lipsa acordului, administraţia americană ar putea intra la începutul lunii august în incapacitate de plată, punând în pericol sistemul financiar internaţional.
SURSA: Agerpres