A doua mare economie a lumii are probleme mari cu datoria, scriu americanii de la CNN Money, care arată că boom-ul imobiliar bazat pe credite continuă să îngroape China tot mai mult în datorii.

Americanii se bazează pe un studiu al băncii elveţiene UBS care a calculat datoria guvernamentală a Chinei şi care s-ar ridica la nivelul de 15% din PIB. Nivelul creşte la 55% din PIB dacă socotim şi datoriile guvernelor locale şi ale agenţiilor guvernamentale.

Mai mult, dacă se pun la socoteală datoriile companiilor şi gospodpăriilor, datoria totală a Chinei ajunge la peste 200% din PIB, scrie CNN Money, care arată că la acest indicator sunt state care stau chiar mai prost, incluzând Statele Unite şi Japonia. Diferenţa este că în cazul Chinei, vorbim de statele în curs de dezvoltare, iar dintre acestea, China are cea mai mare datorie totală.

Analiştii băncii elveţiene spun că datoria Chinei este una îngrijorătoare, chiar dacă ţara a scpăpat de o aterizare forţată a economiei.

Mark Mobius: Guvernul chinez are peste 3 trilioane de dolari în rezerve

Într-o analiză publicată ieri, Mark Mobius, Preşedintele Executiv al Templeton Emerging Markets Group, scrie că guvernul chinez are peste 3 trilioane de dolari în rezerve.

"Se exagerează un pic atunci cand se spune că ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au “probleme majore”, scrie Mobius.

"Pieţele de acţiuni chineze au fost volatile, cu perioade de entuziasm care au fost adesea urmate de frica de masuri restrictive ale guvernului. Piaţa imobiliară este o mare provocare pentru guvernul chinez. Preţurile trebuie menţinute la niveluri suportabile, dar trebuie de asemenea asigurat că mecanismele de control nu vor provoca o prăbuşire a preţurilor proprietăţilor imobiliare. Datele economiei chineze au rămas, în general, pozitive. Cum am zis cu mai mult de un an în urmă, când se punea problema unei “aterizări line sau dure” a Chinei, nu credeam că economia Chinei va “ateriza” deloc, ci că va continua să crească într-un ritm puternic. Exporturile au ramas solide, în timp ce consumul domestic creşte rapid pe măsură ce cresc salariile şi veniturile disponibile. Guvernul chinez are peste 3 trilioane de dolari în rezerve şi, de aceea, capacitatea sa de a stimula economia atunci când este necesar nu poate fi pusa la îndoială.