Românii au datorii la stat

Un proiect al Ministerului de Finanțe dezvăluie că 1,3 milioane de români au datorii restante la Fisc în valoare de aproximativ 751 milioane de lei. Acest proiect stabilește procedurile pentru efectuarea popririlor.

Ministerul Finanțelor sugerează majorarea plafonului de obligații fiscale pentru care nu se acordă eșalonare la plată. Ministerul evidențiază majorarea obligațiilor fiscale raportate de contribuabili din 2016 încoace. Instituția se referă atât la contribuabilii persoane fizice, cât și la cei persoane juridice.

Prin ajustarea plafoanelor, se urmărește prevenirea acumulării de datorii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni. Debitorii vor putea solicita eșalonarea simplificată pentru aceste obligații.

Noile plafoane stabilite sunt:

  • 50.000 lei pentru debitorii care sunt mari contribuabili
  • 25.000 lei pentru debitorii care sunt contribuabili mijlocii
  • 10.000 lei pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care practică o profesie liberală sau desfășoară o activitate economică în mod independent
  • 2.500 lei pentru debitorii persoane fizice

„Rațiunea creșterii plafoanelor sub care nu se acordă eșalonare la plată, este aceea că pentru sume nesemnificative, ca cele deja reglementate în prezent, există situații în care ratele de eșalonare sunt extrem de mici, fapt pentru care prevederile actuale sunt fără obiect, în cele mai multe cazuri, întrucât, din analiza efectuată de către organele fiscale se constată că nu se justifică acordarea unei eșalonări la plată pe maxim 5 ani, pentru sume mici, întrucât debitorii ar avea capacitatea de plată imediată sau, cel mult, în 12 luni prin eșalonare la plată în formă simplificată pentru obligațiile fiscale care respectă condiția de vechime”, se menționează în Nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală.

ANAF, fisc, antifrauda
SURSA FOTO: Facebook, ANAF

Datorii de 751 milioane de lei la stat

Pe 30 iunie 2024, 1.665.851 de contribuabili aveau obligații fiscale restante la ANAF sub limitele stabilite de noile plafoane, totalizând 1.599,7 milioane lei, distribuite după cum urmează:

  • 382.123 de contribuabili, inclusiv persoanele fizice ce desfășoară profesii liberale sau activități economice independente, aveau obligații fiscale restante totalizând 848,7 milioane lei
  • 1.283.728 de contribuabili persoane fizice aveau obligații fiscale restante în valoare de 751 milioane lei

„De menționat este faptul că, în cazul persoanelor fizice, sumele pe care le pot datora sunt din alte surse decât din salarii/pensii, întrucât pentru acestea din urmă angajatorul/plătitorul de venit reține și virează obligațiile fiscale aferente venitului”, se arată în documentul citat.

În conformitate cu aceste plafoane, dacă o persoană fizică ar avea o datorie de 2.400 lei și ar opta pentru eșalonarea clasică pe 24 de luni, rata lunară ar fi de 100 lei. Dacă perioada de eșalonare este extinsă la 5 ani, rata lunară ar scădea la 40 lei.

În schimb, dacă o persoană fizică ar avea o datorie de 2.400 lei, aceasta ar putea opta pentru eșalonarea simplificată pe 12 luni, fără a fi necesară constituirea de garanții. În acest caz, rata lunară ar fi de 200 lei.

Având în vedere un salariu minim brut de 3.700 lei (2.363 lei net), o rată lunară de 200 lei ar reprezenta aproximativ 12% din venitul net, ceea ce reflectă un grad de îndatorare relativ mic.

Este important de menționat că, pe parcursul celor 12 luni, debitorul persoană fizică nu va avea alte obligații fiscale curente de achitat. Termenele de declarare și plată pentru persoanele fizice sunt anuale.

bani, lei
SURSA FOTO:Dreamstime

Ce se va întâmpla cu sumele datorate?

Ministerul Finanțelor propune modificarea articolului 236, alineatul (12) din Codul de procedură fiscală pentru a stipula că sumele obținute de debitorii persoane fizice, inclusiv veniturile salariale, pensiile de orice tip, precum și ajutoarele sau indemnizațiile cu destinație specială, sunt exceptate de la popririle asupra conturilor bancare.

În realitate, organul fiscal aplică măsurile de executare silită prin poprire atât asupra plătitorului venitului, cât și asupra instituției de credit, deoarece nu are informații despre natura sumelor care sunt depuse în conturile bancare. Astfel, nu poate determina dacă:

  • încasările sunt doar cele specificate la articolul 236 alineatul (4)
  • sau dacă includ și alte tipuri de sume

Modificarea acestui alineat vizează protejarea condițiilor de trai ale debitorilor persoane fizice, astfel încât să fie indisponibilizată doar o treime sau jumătate din venituri, în funcție de caz. Restul veniturilor rămase în contul bancar vor fi disponibile pentru debitori.

Modificarea acestui alineat are scopul de a stabili că indisponibilizarea se aplică doar sumelor încasate după data și ora la care a fost instituită poprirea.

Conform proiectului, orice sumă aflată în contul bancar la momentul înființării popririi va fi indisponibilizată și transferată în conturile specificate de organul de executare.